Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Steenwijk. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Van dit gezin of van een van de andere gezinsleden zijn ook JOKOS-dossiers (nummers 16950, 16951 ) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
De kinderen van Isaac Marcus Slager, de opa van Bertha
Isaac Marcus Slager trouwde met Rachel Frank. Zij kregen een zoon: Marcus Slager. Rachel overleed en Isaac Marcus hertrouwde met de zus van Rachel, Betje Frank. Met haar kreeg hij 11 kinderen. Het 7e kind met Betje is de vader van Bertha. Kinderen met Betje Frank:
Voor Bertha is in Steenwijk een Stolpersteine geplaatst
Op 17-9-2017 zijn voor Bertha en haar zus Veronika struikelstenen geplaatst voor hun woning in de J.H. Tromp Meestersstraat 8 in Steenwijk. Familieleden van haar broer Abraham waren hierbij aanwezig: Sarah Katznelson-Slager, kleindochter van Abraham met haar twee dochters en vier kleinkinderen. Sarah op 17 september 2017 over de tantes Bertha en Veronika Slager: De twee zusters van mijn grootvader…
Muziek gespeeld op 17 september 2017 door achterkleinkinderen van Johan Slager, zoon van de broer van Bertha: Abraham Slager
Nadat gedenkstenen zijn gelegd voor Bertha, haar zus Veronika, vrouw van hun broer Abraham, Saartje Slager-Zeehandelaar, hun twee zonen Aron en Johan, spelen achterkleinkinderen van Johan Slager muziek.
De namen die aan dit verhaal zijn gelinkt zijn de namen van personen die op de naoorlogse reconstructielijsten voorkomen, of van wie om een andere reden mag worden aangenomen dat ze op 22 januari 1943 bij de ontruiming van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch als patiënt van (of uit Westerbo…