Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Borger. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.
Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…
Simon Jonas Nijveen was getrouwd met Froukje Naiwitter. Het echtpaar had twee dochters, Rika en Rosa. Het gezin woonde aan de Schaapstreek in Drouwen. Froukje overleed in 1901. In 1903 trouwde Simon Jonas Nijveen met Eva Leezer.
Simon Jonas Nijveen was slager en vilder. Hij stond in Borger en omgeving bekend als Aol Jonas. Omdat hij veel in Buinen handelde, werd gekscherend gezegd: 'As Buun‘n ni…