Bijdragen aan Mina Heijman

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Mina Heijman

Mina Heijman

Gendringen, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 69 jaar

Foto’s

Verhalen

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

In Memoriam

Evalina van Praag is de dochter van ‘vleeschhouwer’ Zacharias van Praag en Schoontje Geleerd. Het gezin krijgt naast Evalina nog meer kinderen, vier van hen sterven als baby.

Op 24 augustus 1904 trouwt Evalina met kleermaker Levi Heijman. De plechtigheid vindt plaats in Zaandam. Evalina laat zich op dat moment inschrijven als inwoonster van Gendringen. Het echtpaar krijgt vijf kinderen: Henrietta …

Lees meer

In Memoriam

Mina Heijman en Betje Heijman zijn de dochters van koopman Meijer Philip Heijman en Henrietta Heijman-de Jongh. De kinderen zijn geboren en getogen in Gendringen. Naast Mina en Betje bestaat het gezin uit twee broers: Joseph Hartog en Levi. De ouders van Mina en Betje sterven respectievelijk in 1911 en 1916. Hun broer Joseph Hartog overlijdt in 1932.

Mina gaat als tiener naar het net over de Duits…

Lees meer

Het transport van 22 januari 1943 van Apeldoornsche Bosch naar Westerbork

Deze pagina is een aanvulling op de pagina De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch

De namen die aan dit verhaal zijn gelinkt zijn de namen van slachtoffers van de Sjoa van wie op grond van een aantekening op hun kaart in de Joodse Raad Cartotheek of andere omstandigheden is komen vast te staan dat ze op 22 januari 1943 van Apeldoorn naar Westerbork zijn gebracht.

In de voorafgaande nacht waren 1…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie