Bijdragen aan Salomon Rodrigues de Miranda

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Salomon Rodrigues de Miranda

Salomon Rodrigues de Miranda

Amsterdam, – Leusden (Kamp Amersfoort),

Bereikte de leeftijd van 67 jaar

Beroep: Oud-wethouder

Foto’s

Verhalen

Over Salomon Rodrigues de Miranda

Salomon Rodrigues de Miranda was de zoon van Jacob Rodrigues de Miranda en Henriette Kurk. Salomon trouwde in 1926 voor de tweede keer nadat zijn eerste vrouw, Sellij Elion, overleden was.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Salomon Rodrigues de Miranda (roepnaam Monne) werd geboren in de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam. Op 11 jarige leeftijd werd hij diamantbewerker. Hij begon als briljant…

Lees meer

Gezinskaart en woonadres Monne

Lees meer

Groepsportret ter gelegenheid van het "dubbel-huwelijk" van David Elion met Abigail R. de Miranda en Salomon Elion met Rebecca R. de Miranda, 1903

Groepsportret ter gelegenheid van het "dubbel-huwelijk" van David Elion met Abigail R. de Miranda en Salomon Elion met Rebecca R. de Miranda, 1903

Dubbelhuwelijk van twee zusters Rodrigues de Miranda met twee broers Elion in de tuin achter 'Maison Gans' in Weesp in 1903.

Zittend van links naar rechts Rebecca en haar man Salomon Elion, daarnaast Bet en David Elion.

Het huwelijk werd in Weesp voltro…

Lees meer

Salomon Rodrigues de Miranda

Medegevangene dr. E.A. Cohen kwam met hetzelfde transport als Salomon Rodrigues de Miranda aan in kamp Amersfoort. Ze werden beiden in het zogenaamde Judenkommando geplaatst. In onderstaand boek vertelt Cohen over de laatste dagen van De Miranda in Amersfoort. Ook is in het boek een foto opgenomen van de oud-wethouder.
Dr. L. de Jong, De bezetting 4: Een weergave in boekvorm van de uitzendingen der…

Lees meer

Salomon Rodrigues de Miranda

Een krantenartikel uit De Waarheid  van 19 november 1945 met daarin een ooggetuigenverslag van de mishandeling en moord op Salomon Rodrigues de Miranda staat afgebeeld in: Kees Ribbens, ‘Zullen wij nog terugkeeren…..’: De jodenvervolging in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amersfoort 2002) 84.

Lees meer

Salomon Rodrigues de Miranda

Salomon Rodrigues de Miranda weigerde op felle wijze, na een verzoek daartoe van Joodse Raad-voorzitter Asscher, om mee te werken aan het beëindigen van de Februaristaking.
In een brief van 11 juli 1942 bood hij aan de voor deportatie opgeroepen Joodse jongeren te helpen, ook om hun ouders gerust te stellen. Ook De Miranda dus, een intelligent en waakzaam man, doorzag op dat moment nog niet de be…

Lees meer

Schutzhaft

Schutzhaft (preventieve hechtenis) was de benaming in het Derde Rijk voor het, zonder gerechtelijke uitspraak, arresteren en in concentratiekampen gevangen houden van personen die het nationaalsocialistische bewind onwelgevallig waren om reden van hun (linkse) politieke overtuiging, geloof, geaardheid of afkomst, zoals Joden, Jehova’s getuigen, Sinti en Roma, asocialen en homoseksuelen. De Schutzh…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend