Verhaal

Junyo Maru

Een Vergeten Scheepsramp

Door: Remco.

Het schip Junyo Maru, een Japans vrachtschip, (één van de helle schepen), dat op 18 September 1944 werd aangevallen en tot zinken gebracht door de Britse onderzeeboot HMS Tradewind, met als resultaat het verlies van meer dan 5000 mensenlevens.

Bron: Wikipedia

Alle rechten voorbehouden

Op 18-09-1944 werd voor de kust van Sumatra een Japans vrachtschip door de Britten getorpedeerd.

De “vracht” van dit schip bleek te bestaan uit gevangenen van de Japanners.
Afgaande op diverse sites op internet zou het gaan om 4200 Indische dwangarbeiders en zo’n 2500 krijgsgevangenen, meest Nederlanders.

Op de site van de Oorlogsgravenstichting zijn 1391 personen terug te vinden die op de Junyo Maru het leven hebben gelaten.

Via het net is er een onvolledige lijst met slachtoffers te vinden. Ik ben zo vrij geweest om te kijken of er binnen deze lijst personen zijn die mijn inziens binnen het Joods Monument thuis horen. Dit heb ik gedaan afgaande op achter- en/of voornaam en voor hen die als geboorteplaats een gemeente in Nederland hebben. Het is ondoenlijk om uit te zoeken of personen die een geboorte plaats in voormalig Nederlands Indië hebben een joodse achtergrond hebben (iig voor mij).

Toch hoop ik hiermee te bereiken dat de ramp met de Junyo Maru, naar verluid een van de de grootste scheepsrampen ooit, meer bekendheid geniet. Haast nergens zijn er meer mensen omgekomen op zee dan op de Junyo Maru. Onder hen, naast mijn eigen verwanten, zijn er ook Nederlanders met een joodse achtergrond geweest. Deze heb ik toegevoegd aan het Joods Monument. Zelf ben ik me bewust van het feit dat ik een onvolledig beeld schets, dit omdat ik puur gekeken heb naar namen.

Mocht u aanvullingen cq correcties hebben dan verneem ik dit graag. Op dat we niet mogen vergeten.

Zie ook:

Nederlands Joodse slachtoffers in Nederlands-Indië

Andere Tijden

Wikipedia

Overzicht slachtoffers

Stichting Dodenakkers

Alle rechten voorbehouden