Biografie

Over Ferenc Weisz

Ferenc Weisz werd geboren in Boedapest. Hij behaalde in 1914 aan de zogeheten Landesakademie twee diploma’s voor zowel piano als compositie. Rond 1920/1921 bleef Fransz ‘ tijdens een concertreis’ achter in Amsterdam. Ruim tien jaar later werd hij tot Nederlander genaturaliseerd. In 1925 trouwde hij met Henriette Roos van wie hij in 1934 scheidde. In de jaren na de scheiding is Ferenc Weisz regelmatig verhuisd. Hij woonde vanaf 16 december 1942 aan de Deurloostraat, waar ook Evalina Cardozo woonde. Naar verluidt zouden beiden een relatie gehad hebben.

Ook in Nederland bleef Ferenc Weisz zich met muziek, en dan specifiek met piano, bezighouden. In 1928 trad hij als pianist op tijdens de opening van een tentoonstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In de jaren dertig gaf hij regelmatig concerten in Amsterdam. In 1938 werd hij benoemd tot assistent van Alexander Borovsky. Hij assisteerde hem bij het geven van een zogeheten meestercursus aan het Amsterdams Muzieklyceum. Naast het spelen hield Ferenc Weisz zich eveneens bezig met componeren.

Toen Ferenc Weisz naar Westerbork gedeporteerd was, bleek hij zich daar nog altijd met muziek bezig te kunnen houden. Hij werd er door de commandant bevorderd van vuilnisman tot pianist. Er werden zelfs een aantal vleugels voor hem hersteld. Op 14 september 1943 kwam Ferenc Weisz in Theresienstadt terecht waar hij op 27 mei 1944 de violist Karel Frohlich begeleidde bij een sonate-programma. Op 28 september 1944 werd Ferenc Weisz naar Auschwitz gedeporteerd.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Van Ferenc Weisz zijn drie pianowerken in 1929 door de uitgeverij Rozsavolgy uit Boedapest gepubliceerd. Het betreft:

Concertetude op.1 nr.1 (1913 opgedragen aan Stephan Tomka) - Concertetude op.1 nr.2 (1918) -
Pianosuite op.2 (I Traum - II Tanz - III Idylle -IV Arabeske) (1922 opgedragen aan Dirk Schafer) -
Nocturne op.3 nr.1 (1924 opgedragen aan Stephan Toman)
Concertetude op.3. nr.2 (1924 opgedragen aan Stephan Toman)

De Muziekbibliotheek van het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) in Hilversum is in het bezit van deze werken.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Alle rechten voorbehouden