Ernst Ruschkewitz was een zoon van Siegfried en Mina Ruschkewitz. Zijn vader had een keten van warenhuizen opgezet in Würzburg en omgeving. De familie was welgesteld. In 1914 werd ter gelegenheid van de viering dat Würtzburg 100 jaar deel uitmaakte van Beieren een fontijn ontworpen die Ruschkewitz aan de stad heeft geschonken.
Toen in de jaren dertig de nazi's aan de macht waren gekomen moest Ruschkewitz toezien hoe zijn bedrijf onder toezicht van een Verwalter werd gesteld. Enkele jaren later heeft deze Verwalter alle winkels voor een spotprijs verkocht aan de concurrent: Neckermann.
Siegfried en Mina Ruschkewitz zijn in deze periode naar Berlijn verhuisd en konden van daaruit via Tsjechië naar het toenmalige Palestina ontkomen. Aan boord van het schip dat hen de Middellandse Zee zou overbrengen brak typhus uit, waar zij allebei aan zijn bezweken. Zij zijn begraven op Kreta.
Ernst Ruschkewitz was in 1933 getrouwd met Ruth Eichenberg. Het echtpaar vluchtte naar Nederland waar het eerst ging wonen in de P. Bothstraat 13 in Den Haag. Ernst kreeg een baan als vertegenwoordiger voor de Engelse firma H. Prince & Co Ltd. Zijn werkterrein besloeg Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland.
Tijdens de bezetting van Nederland woonde het gezin in een groot herenhuis in Bodegraven. Ernst Ruschkewitz had veel goede contacten en was ervan overtuigd dat hij niet gedeporteerd zou worden. Toch is het gezin al in oktober 1942 weggevoerd. Ernst Ruschkewitz was een sterke man en is in verschillende concentratiekampen te werk gesteld. Hij was aangesteld als groepleider en had daardoor enkele privileges. Tijdens zijn kampjaren heeft hij een dagboek bijgehouden. Ernst Ruschkewitz is vermoedelijk gestorven na een dodenmars vanuit Blechhammer, mogelijk in of nabij kamp Buchenwald.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Van Ernst Ruschkewitz is een dagboek met kampervaringen bewaard gebleven. Het dagboek wordt bewaard in het archief van de joodse gemeente in Würzburg. Fragmenten uit het dagboek zijn te lezen (in het Nederlands) op de website Tweede Wereldoorlogervaringen van de familie Ruschkewitz.