Biografie

Over Meijer Baggers.

Meijer Baggers was een zoon van Eliazer Marcus Baggers en Mietje Citroen. Hij trouwde op 19 Augustus 1893 in Den Haag met Hendrika Wolff die in 1866 aldaar geboren was als dochter van Moses Wolff en Sara Mol. Het huwelijk eindigde echter op 20 Maart 1925 door echtscheiding, waarna Meijer Baggers op 8 April van dat jaar opnieuw in het huwelijk trad met Rinske Johanna van Almeloo uit Amersfoort, een dochter van Christiaan van Almeloo en Maria van Veen; op 19 Juni 1925 werd hun zoon Willem Hendrik Karel Baggers geboren. Ook dit huwelijk wordt op 27 October 1932 door echtscheiding ontbonden.

Na zijn scheiding woonde Meijer Baggers vanaf 1 Juni 1932 in de Jan Mayenstraat 2 in Amsterdam West, verhuisde 30 Augustus 1935 naar de Vespuccistraat 55 en op 1 October 1937 naar de Van Speijkstraat 110. Zijn laatste adres was Admiralengracht 176 I in Amsterdam.

Vanaf 6 augustus 1942 werd een Nederlands politiebataljon onder bevel van Sybren Tulp ingezet om in Amsterdam Joden op te pakken. Dit waren meestal de z.g. Schalkhaarders, Nederlandse politiemannen naar nationaal-socialistische snit. Aan het Duitse plan voor de vernietiging van de Joden werd ruimhartig bijgedragen door de Nederlandse burgerbevolking. Enkele uitzonderingen daargelaten, werkten de gemeentelijke administraties, het spoorwegpersoneel en de politie mee aan razzia’s en deportaties.

En in het Joodsche Weekblad verscheen een extra editie met een oproep die luidde o.a. Alle Joden, die niet onverwijld gevolg geven aan een tot hen gerichte oproep voor de arbeidsverruiming in Duitsland, worden gevangen genomen en naar het concentratiekamp Mauthausen gebracht. Deze of andere straf wordt niet toegepast op die Joden, die zich nog achteraf voor uiterlijk zaterdag 9 augustus 1942, te 5 ure aanmelden, of verklaren, dat zij bereid zijn, aan de werkverruiming deel te nemen.

Meijer Bagger werd op 6 Augustus 1942 in Kamp Westerbork geregistreerd; hij werd op 2 November gedeporteerd naar Auschwitz en bij aankomst aldaar op 5 November 1942 onmiddellijk vermoord.

Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart en archiefkaart Meijer Baggers; website http://geheugenvanplanzuid.nl/archief/tijdtijn/razzia%27s.htm; website wiewaswie.nl en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Meijer Baggers.

Alle rechten voorbehouden