Lina van Straten, doorgaans Liny genoemd, was een dochter van Louis van Straten en Minna Hes. Zij was geboren in Rumpt, gemeente Deil op 10 Maart 1916 en zij was ongehuwd.
Lina van Straten vertrok vanuit Deil naar Rotterdam waar zij op 23 November 1933 in het Bevolkingsregister werd ingeschreven. Zij woonde in Rotterdam in de Henegouwenlaan 68b tot 16 April 1935 en werkte als hulp in de huishouding. Zij verhuisde in 1935 naar de Beatrijsstraat 32b, waar zij tot 3 Juni 1936 heeft gewoond. Zij bezat inmiddels haar diploma verpleegkunde A en haar diploma kraamverpleging en verhuisde zij naar de Nieuwe Kerkstraat 135 in Amsterdam waar zij als verpleegster ging werken in het Nederlands Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis.
Op 9 Augustus 1941 verloofde zij zich met Bettus van Gelder uit Eibergen. Bettus (Ben) van Gelder, geboren 1915 in Dedemsvaart als zoon van Benjamin van Gelder en Johanna Mogendorff. (zie de verlovingsadvertentie in de fotocarrousel). De verloving is hoogst waarschijnlijk nooit tot een huwelijk gekomen.
Vanaf 18 Juli 1942 was Liny door de Joodse Raad “gesperrt wegens functie” en werkte zij als Eerste Verpleegster en Eerste Röntgenassistente in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis (N.I.Z.) wat sinds 1885 op de Nieuwe Keizersgracht 110-114 in Amsterdam gevestigd was.
Het N.I.Z. werd op 13 Augustus 1943 door de Duitsers gevorderd “met het oog op het uitbreken van epidemieën”. Een aantal leden van het personeel wist te vluchten; 130 lijders aan besmettelijke ziekten “mochten” met een zestal verpleegsters naar de Joodse Invalide. Alle anderen, personeel en patiënten moesten naar Westerbork. Op 17 September echter werd de Joodse Invalide grotendeels leeggehaald. De algehele liquidatie volgde op 29 September, vlak voor Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) (bron: Ondergang deel 1 door Dr. J. Presser, blz. 384 en 385).
Het is niet bekend of Lina van Straten behoorde tot de zes verpleegsters die met de zieken naar de Joodse Invalide “mochten”, of dat zij één van die gevluchte personeelsleden was. Onwaarschijnlijk lijkt dat laatste niet omdat Lina van Straten op 28 October 1943 in Westerbork terecht kwam, waar zij werd ingesloten in de strafbarak 67.
Op 15 Maart 1944 ging er een transport van “slechts” 210 gedeporteerde personen van Westerbork naar Bergen Belsen, waar ook Liny van Straten deel van uitmaakte. Daar is zij uiteindelijk op 19 November 1944 om het leven gekomen.
Bronnen o.a.: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Lina van Straten; Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart van Lina van Straten; website wiewaswie.nl/geboortes bij Louis van Straten en Minna Hes; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Lina van Straten; Website joodsamsterdam.nl/Nieuwe Keizersgracht; website met de wikipedia lijst van Jodentransporten vanuit Nederland.