Aäron Morpurgo, geboren in 1885 in Amsterdam, was het zesde kind van Eliëzer Morpurgo en Judith Sons. Veel van zijn broertjes en zusjes overleden al op jonge leeftijd. Maar net als Aäron en zijn gezin, werd ook zijn zes jaar oudere broer Wolf tijdens de Sjoa vermoord in Auschwitz.
Aäron was marktkoopman en stond van Maandag tot Vrijdag op de Nieuwmarkt in Amsterdam met kousen en sokken. Hij trouwde met Sippora Sealtiel op 24 Februari 1909 in Amsterdam, een dochter van Samuel Sealtiel en Rachel Winnink. Zij kregen twee kinderen, t.w. Samuel en Judith.
Na hun huwelijk woonden Aäron en Sippora op verschillende adressen in Amsterdam, o.a. in de Molensteeg, de Zandstraat, op Rapenburg en in de St. Anthoniebreestraat 38 II, waar Aäron’s echtgenote Sippora op 10 Juli 1938 is overleden. Hun zoon Samuel trouwde in 1933 en woonde sindsdien niet meer thuis, in tegenstelling tot zijn veel jongere zus Judith die bij haar ouders bleef wonen.
Aäron trad op 26 Juli 1939 opnieuw in het huwelijk met zijn schoonzuster Schoontje Sealtiel, en woonden aanvankelijk nog in de St. Antoniebreestraat 38 II maar op 12 Mei 1941 verhuisden zij met dochter Judith uit Aäron’s eerste huwelijk naar de Reitzstraat 27 hs in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost, wat tevens hun laatst bekende adres was.
Vermoedelijk is Aäron Morpurgo vanuit Westerbork al in Juli of Augustus 1942 op transport gesteld is naar Auschwitz. Het is bekend dat hij als gevangene ingeschreven is en dwangarbeid heeft moeten verrichten in of buiten het kamp. Omdat de exacte datum en plaats van overlijden niet bekend is, heeft de Nederlandse overheid na de oorlog zijn overlijdensdatum en plaats vastgesteld als op 30 September 1942 in Auschwitz.
Zijn echtgenote Schoontje Sealtiel en zijn dochter Judith werden op 14 Januari 1943 afgevoerd naar Westerbork en op 23 Januari naar Auschwitz gedeporteerd, waar zij beiden bij aankomst aldaar op 26 Januari 1943 direct in de gaskamers werden vermoord.
Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart en archiefkaart van Aäron Morpurgo; gezinskaart van Eliëzer Morpurgo en archiefkaart van Schoontje Sealtiel; website auschwitz.org/museum/auschwitz prisoners; website wiewaswie.nl en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Schoontje Morpurgo-Sealtiel en Judith Morpurgo en een aanvulling van een bezoeker van de website.