Biografie

Het lot van Jacob Wolff.

Jacob  Wolff, de enige zoon van Abraham Wolff en Judith Bloemhoff, doorgaans Japie genoemd, was geboren op 2 December 1925 in Amsterdam. Jacob woonde met zijn ouders in de Eemsstraat 31 hs maar uit aantekeningen op zijn registratiekaart van de Joodse Raad blijkt dat hij vermoedelijk in 1943 is verhuisd naar het Afrikanerplein 28 hs in Amsterdam Oost, waar toen de familie van Isaäc van Straten en Rosette Wijnschenk woonde.

Japie was "gesperrt" door de Joodse Raad; vanaf 15 Augustus 1942 had hij een baantje als bode bij de Joodse Raad en meer in het bijzonder werkte hij bij de Expositur, afdeling bagage en ordedienst in de Jan van Eyckstraat 15 in Amsterdam. Door zijn Sperre, waren ook zijn ouders voorlopig van deportatie vrijgesteld.

Tóch werd zijn vader Abraham Wolff al begin October 1942 tijdens de grote razzia’s in Amsterdam opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Na vele vezoeken om uitstel van deportatie kon hij uiteindelijk blijven, totdat óók zijn moeder Judith Bloemhof tijdens de in het geheim voorbereidde razzia’s van 20 Juni 1943 werd gearresteerd en in Westerbork terecht kwam. Beiden werden toen samen op 13 Juli gedeporteerd naar Sobibor waar zij bij aankomst op 16 Juli 1943 onmiddellijk zijn vermoord.

Jacob Wolff werd uiteindelijk op 29 September 1943 afgevoerd naar Westerbork waar hij terecht kwam in barak 64. Op 8 Februari 1944 werd Jacob met meer dan 1000 anderen op transport gesteld naar Auschwitz. Het transport kwam daar aan op 10 of 11 Februari 1944 en de 18-jarige Jacob werd geselecteerd om als dwangarbeider tewerkgesteld te worden, in- of buiten het kamp.

Het is niet bekend op welke datum precies en waar Jacob Wolff om het leven is gekomen, reden waarom na de oorlog het Ministerie van Justitie opdracht heeft gegeven aan de gemeente Amsterdam om voor Jacob Wolff en overlijdensakte op te stellen, waarin is vastgesteld dat hij op 30 Juni 1944 in Midden Europa is overleden.

Bronnen o.a.: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Abraham Wolff, Jacob Wolff en Judith Bloemhof; woonkaart van Afrikanerplein 28; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Jacob Wolff en zijn overlijdensakte nr. 236 uit register A97-Folio 41 d.d. 26 September 1952.

Alle rechten voorbehouden