Biografie

Het lot Salomon Barend en zijn vrouw Elisabeth Dresden.

Salomon Barend, geboren in 1909 in Amsterdam was de oudste zoon van David Barend en Esther Wijnschenk. Hij trouwde op 26 Mei 1932 met Elisabeth Dresden die in 1910 in Borgerhout (Antwerpen) geboren was als dochter van Joseph Dresden en Grietje Schrijver. Het echtpaar had geen kinderen.

Na hun huwelijk woonde het echtpaar Barend-Dresden in de Eemsstraat 44 I in Amsterdam, totdat op 20 Juni 1943 grote en in het geheim voorbereidde razzia’s in Amsterdam plaatsvonden, in Amsterdam Zuid en in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost, waarbij in totaal meer dan 5500 Joden werden gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork.

Op 20 Juni 1943 belandden Salomon Barend en zijn vrouw Elisabeth Dresden in Westerbork; hij in barak 62 en zij in barak 65. Echter zij behoorden tot de z.g. “Diamant Juden”, “onmisbaar voor de Duitsers”, waardoor zij op 17 Juli weer uit Westerbork werden ontslagen. Salomon en Elisabeth keerden terug naar Amsterdam waar zij in Augustus 1943 nog moesten verhuizen naar de Reitzstraat 29 I in de Transvaalbuurt van Amsterdam-Oost.

Op 19 November 1943 echter werden beiden opnieuw opgepakt en afgevoerd naar Westerbork en kwamen toen terecht in barak 68. Op 19 Mei 1944 werden zij beiden op transport gesteld van Westerbork naar Bergen Belsen (Het vertrek is vastgelegd in de bekende Westerbork film. Bij dit transport kwamen er ook 245 Roma bij en in Assen werd de trein gekoppeld met 507 gedeporteerden van het 25e transport vanuit Kazerne Dossin uit Mechelen.) Een deel van dit transport, 453 personen werden gedeporteerd naar Auschwitz en een ander deel, 238 personen, waaronder Salomon Barend en Elisabeth Barend-Dresen, naar Bergen Belsen.

Uit aantekeningen op de registratiekaart van Salomon Barend blijkt, dat hij op 4 December 1944 vanuit Bergen Belsen is gedeporteerd naar Oranienburg. Het uiteindelijk lot van Salomon Barend is wel bekend, maar zijn precieze datum van zijn overlijden en plaats niet. Daarom hebben de Nederlandse autoriteiten na de oorlog zijn overlijdensdatum vastgesteld als in Bergen Belsen op 31 mei 1945, een datum waarvan zeker is dat hij niet meer in leven was.

Uit notities op de registratiekaart van Elisabeth Dresden blijkt dat zij op 5 December 1944 werd gedeporteerd naar Ravensbrück. Maar tegen het einde van de oorlog vond er een deportatie plaats van Ravensbruck naar Bergen Belsen  . Hoe dat transport is verlopen, is onbekend maar vermoedelijk was Elisabeth Barend-Dresden daarbij en is zij bij Eidelstedt bij Hamburg door uitputting en ontberingen om het leven gekomen.

Bronnen o.a.  Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Salomon Barend en Elisabeth Dresden, website Joodserfgoed Rotterdam; de wikipedialijst van Jodentransporten uit Nederland; "Ondergang van Dr. J.Presser, blz 223/224 e.v.; en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Salomon Barend en Elisabeth Barend-Dresden.

Alle rechten voorbehouden