Alexander Leon Root was een zoon van Mozes Root en Leentje Frank. Hij werd in Amsterdam geboren op 30 April 1892 en trouwde met Esther Fransman in Zaandam op 25 Juli 1918. Zij was geboren op 19 November 1895 in Amsterdam als dochter van Salomon Fransman en Elisabeth Ossedrijver. Het echtpaar Root kreeg drie kinderen, t.w. Maurice in 1919, Salomon in 1920 en Aron in 1923. Moeder en kinderen hebben de Holocaust overleefd.
Alexander Leon Root was winkelier in herenkleding. Hij woonde met zijn gezin op de Nieuwe Prinsengracht 16 hs in Amsterdam, maar zijn zaak was gevestigd in de Nieuwe Hoogstraat 3 in het centrum van Amsterdam.
In de eerste maanden van 1942 werd Alexander Leon Root opgeroepen en tewerkgesteld in het Joodse werkkamp Gijsselte in Drente, waar vanaf Januari 1942 al de eerste werkloos gemaakte Joden naar toegestuurd werden. Alexander verbleef daar in kamer 5 en de omstandigheden waren draaglijk. Toch bleken deze werkkampen uiteindelijk een voorportaal van deportatie naar kamp Westerbork en de vernietigingskampen in het Oosten te zijn; op 3 October 1942 – op Jom Kipoer – werden alle Joodse werkkampen door de Duitsers leeggehaald en werden alle tewerkgestelde Joden, lopend of per trein overgebracht naar Westerbork. Zo kwam óók Alexander Leon Root op 3 October 1942 in Westerbork terecht, waar hij ondergebracht werd in barak 62.
Inmiddels had zijn zoon Maurice op 27 Juli 1942 een z.g. “Sperre” van de Joodse Raad verkregen; hij was kleermaker en een goed vakman en was werkzaam in Gebouw PIGOL in de Muiderstraat 21 bij de “KleRa” (Kleding Reparatie) waar hij mede vakonderwijs kledingmaken gaf op de M.B.Nijkerkschool, die daar vanaf September 1941 was gevestigd.
Op 4 Augustus 1942 werd de zaak van zijn vader aangemerkt als een “Joods Lokaal” (Lok.A.), waardoor de zaak van zijn vader alleen door Joden mocht worden bezocht en Maurice voorlopig werd vrijgesteld van deportatie. Niet veel later werd hij overgeplaatst naar de afdeling Expo (Expositur) van de Joodse Raad, wat elders in Amsterdam gevestigd was.
Op grond van de bestemming van zijn zaak als Joods Lokaal en de Sperre van zijn zoon, heeft Alexander Leon Root op 20 October 1942 vanuit Westerbork een verzoek ingediend om eveneens een Sperre stempel te verkrijgen en heeft daartoe een kopie van zijn oproep (voor tewerkstelling?) meegezonden naar de afdeling Expo van de Joodse Raad. Het heeft allemaal niet geholpen; hij werd met het laatste transport van het jaar 1942 vanuit Westerbork op 12 December naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij bij aankomst aldaar op 15 December 1942 onmiddellijk werd vermoord.
Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Alexander Leon Root; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Alexander Leon Root, Esther Fransman, Maurice, Salomon en Aron Root; de verhandeling Vermoedelijk op transport door Raymond Schütz; website Joods Amsterdam/Muiderstraat/PIGOL; de wikipedia lijst Jodentransporten vanuit Nederland en de website archieven.nl/Expositur, artikel 2.03 aanklikken.