Biografie

Over Salomon Blitz en zijn vrouw Anna van Praag.

Salomon Blitz was een zoon van Marcus Blitz en Grietje Salomon Mol. Hij was geboren op 3 April 1870 in Amsterdam en woonde toen met zijn ouders broers en zussen in de Batavierstraat 50 van het oude centrum van Amsterdam. Op 21 Maart 1901 trouwde in Weesp hij met Anna van Praag, een dochter van Joseph van Praag en Esther Blitz en die geboren was op 7 October 1875 in Amsterdam. Salomon en Anna kregen twee dochters: Grietje in 1902 en Esther in 1908.

Na hun huwelijk woonde het echtpaar Blitz aan de Binnen Amstel 312 III, maar verhuisde in 1903 naar de Korte Amstelstraat 14 III. Via de Gerard Doustraat, de Vrolikstraat, en de Biesboschstraat 18 hs, kwamen zij per 20 December 1934 terecht op het Meerhuizenplein 30 hs in Amsterdam Nieuw-Zuid. In 1940 trokken Salomon en Anna in bij hun dochter Grietje, die met Johan Kinsbergen was gehuwd en woonden in de Biesboschstraat 64 hs. Per 31 Mei 1941 trokken zij in bij hun dochter Esther die met Emanuel van West was gehuwd die in de Haarlemmermeerstraat 102 III woonden.

Salomon Blitz was vroeger begonnen als diamantslijper en werd later brandstoffenhandelaar. Zijn zaak werd in de oorlog aangemerkt als een z.g. “Joods Lokaal”. Dat was uitsluitend toegankelijk voor Joden. Zijn schoonzoon Emanuel van West, die gehuwd was met zijn dochter Esther, werkte bij hem in de zaak nadat het hem niet meer was toegestaan om als etaleur bij modezaak Maison de Vries werkzaam te zijn. Hij was door de Joodse Raad in de zomer van 1942 “gesperrt bis auf weiteres wegens functie”.

De werkomstandigheden in de brandstoffenhandel zullen niet de meest gezonde geweest zijn (o.a. met kolen): Salomon Blitz overleed op 3 November 1942 in Amsterdam op 72-jarige leeftijd en werd begraven op de Joodse Begraafplaats te Muiderberg.

Zijn vrouw, de weduwe Anna van Praag woonde nog altijd in bij haar dochter Esther en schoonzoon Emanuel van West, maar ook zij werd op 3 Juni 1943 afgevoerd naar Westerbork, waar zij terecht kwam in barak 81, een ziekenbarak. Zij werd uiteindelijk op 29 Juni 1943 op transport gesteld naar Sobibor waar zij bij aankomst op 2 Juli 1943 onmiddellijk in de gaskamers werd vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, bevolkingsregister 1874-1893, gezinskaart Salomon Blitz, archiefkaart Anna van Praag, website hetstenenarchief.nl/graf Salomon Blitz; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Anna Blitz-van Praag en Emanuel van West.

Alle rechten voorbehouden