Abraham Schnitzler was de oudste van de zeven kinderen van Samuel Schnitzler (1833-1913) en Sara Schnitzler (1843-1918). Hij was koopman in galanterieën maar werd later kleermaker van zijn vak. Hij trouwde op 8 September 1920 op 48-jarige leeftijd in Rotterdam met de 33-jarige dochter van de veehandelaar Mozes Kadiks en Roosje Neter. Het echtpaar had geen kinderen.
Toen Abraham nog niet gehuwd was, woonde hij in de Lusthofstraat 60b maar verhuisde in September 1918 naar zijn ouderlijk huis in de Almondestraar 24a in Rotterdam, één maand voordat zijn moeder overleed. Flora Kadiks woonde toen eveneens bij haar ouders op de Gedempte Botersloot 87b en na de huwelijksvoltrekking op 8 September 1920, trok Flora bij Abraham in.
Na het overlijden van Abraham’s moeder Sara Schnitzler in 1918, werd zijn broer David het “hoofd van het gezin”. David was toen nog ongehuwd maar toen hij op 6 December 1922 zelf in het huwelijk trad, hebben de andere broers en zussen, voor zover zij al niet elders woonden, het ouderlijke huis verlaten. Ook Abraham en zijn vrouw Flora vertrokken uit de Almondestraat 24a en verhuisden toen naar de Jan van Avenessestraat 25b in Rotterdam-West, waar zij “inwoning” gevonden hadden.
Er volgden nog een zevental verhuizingen, totdat zij per 26 Juni 1934 een woning betrokken in de Gerard Scholtenstraat 73, gelegen in het district “het Oude Noorden”, hetgeen tevens hun laatst bekende adres in Rotterdam bleek te worden.
In Rotterdam begonnen de deportaties via Loods 24 al in Juli 1942 voor de z.g. Arbeitseinsatz in Duitsland en op 8 oktober 1942 werden Joodse Rotterdammers vanaf 60 jaar daar het slachtoffer van. Zij werden naar Westerbork getransporteerd en van daar naar de vernietigingskampen gedeporteerd. Abraham was inmiddels 70 jaar oud en Flora 55 jaar. Zij behoorden ongetwijfeld tot deze groep Joodse Rotterdammers die toen naar Westerbork werden afgevoerd. Op 12 October 1942 werden Abraham Schnitzler en Flora Kadiks naar Auschwitz gedeporteerd en bij aankomst aldaar op 15 October 1942 onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord.
Bronnen o.a. het Stadsarchief van Rotterdam, gezinskaarten van Samuel Schnitzler, Abraham Schnitzler en Mozes Kadiks; de huwelijksakte uit Rotterdam van 1920 voor Schnitzler/Kadiks; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Abraham Schnitzler en Flora Schnitzler-Kadiks en toevoegingen van bezoekers van de website.