Machiel van Engers was het 5e kind en zoon van Nathan Jacob van Engers en Sophia Sanders. Hij was geboren op 2 Augustus 1912 in Rotterdam en was slagersknecht en “vleeschhouwer” van beroep maar ook zijn beroep als bokser is terug te vinden op de gezinskaarten uit het Stadsarchief Rotterdam, toen hij na een verblijf van ruim twee maanden op de Hoefkade in Den Haag, op 17 April 1936 weer terugkeerde naar Rotterdam en ging inwonen op het adres Henegouwerplein 54b.
Vanaf April 1936 volgden nog een 8-tal verhuizingen, tot dat hij op 7 Juni 1938 woonruimte vond op het adres Warmoeziersstraat 119c in Rotterdam. De straat was gelegen ten noorden van de Goudsesingel in het oude centrum van Rotterdam en liep vóór het bombardement van 14 Mei 1940 van de Kortebrantstraat naar de Goudseweg. Deze straatnaam is bij besluit van B&W van Rotterdam op 21 April 1942 ingetrokken. (bron Joods Erfgoed Rotterdam).
Na de invoering van de verplichte registratie van alle Joden in Nederland vanaf Mei 1941, woonde Machiel van Engers niet meer op het adres Warmoeziersstraat 119c in Rotterdam maar op het Heiman Dullaertplein 37, vermoedelijk ten gevolge van het bombardement. Niet bekend is wanneer, maar wél dat Machiel is gehuwd met de niet-Joodse Johanna Hendrika Aijkens en dat Machiel zeer waarschijnlijk is gaan onderduiken.
Op 29 September 1943 is Machiel van Engers opgepakt en afgevoerd naar Westerbork, waar hij terechtkwam in de strafbarak 67. Op 3 Maart 1944 werd hij als een zogenaamd strafgeval gedeporteerd naar Auschwitz. Bij aankomst werd Machiel niet onmiddellijk in de gaskamers vermoord maar nog geselecteerd als dwangarbeider. Op enig moment heeft hij daar ten gevolge van de inhumane omstandigheden, ziektes en/of ontberingen zijn leven verloren.
Op 7 November 1946 is bij beschikking van de Arrondissementsrechtbank van Rotterdam een akte van overlijden opgemaakt onder nummer 1705 door de Gemeente Rotterdam, waarin is vastgesteld dat “op een dag in, of omstreeks de maand Mei 1944 in Auschwitz is overleden Van Engers, Machiel, oud 32 jaren, geboren en wonende te Rotterdam, echtgenoot van Aijkens, Johanna Hendrika, zoon van Van Engers, Nathan Jacob en Sanders, Sophia”. Op het Joods Monument wordt zijn overlijdensdatum daarom als op 1 Mei 1944 vermeld.
Bronnen o.a. het Stadsarchief van Rotterdam, overlijdensakte 1705 d.d. 7 November 1946 voor Machiel van Engers, gezinskaarten van Nathan Jacob van Engers en van Machiel van Engers ; website Joodserfgoed Rotterdam/Warmoeziersstraat; wikipedia listing jodentransporten vanuit Nederland.nl en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Machiel van Engers.