Biografie

Het lot van Coenraad Blog.

Coenraad Blog was de zoon van Mozes Blog en Lea Bierman. Hij was geboren op 4 Juni 1934 in Amsterdam en hij woonde met zijn ouders op de Plantage Muidergracht 41 II in Amsterdam. Zijn ouders scheidden echter op 19 Mei 1942 maar zijn moeder woonde al vanaf eind Februari 1942 niet meer samen met zijn vader.

Coenraad bleef in eerste instantie bij zijn vader wonen op de Plantage Muidergracht maar werd al spoedig ondergebracht bij zijn grootouders Coenraad Blog en Roosje Stodel, die woonden op het Bertelmanplein 25 II, in Amsterdam-Zuid. 

In April 1939 kwam Coenraad weer even terug bij zijn vader want zijn grootouders gingen in Juli 1939 verhuizen naar de Majubastraat 3. Maar nadat zijn vader eind October 1942 in onderduik was opgepakt en was afgevoerd naar Westerbork, ging Coenraad naar de Johannes Verhulststraat 45 hs. Daar was het kindertehuis Colson gevestigd, wat door mevrouw Colson-Timmer werd gerund en waar ook Joodse kinderen ondergedoken zaten. Hij werd per 10 December 1942 formeel op dat adres ingeschreven door de gemeente Amsterdam.

Hoe lang Coenraad verbleef in het Colson kindertehuis in de Johannes Verhulststraat is niet bekend. Zeker is wel dat hij ook ondergedoken zat in de Brinkgreven Stichting in Deventer, maar uiteindelijk op 13 april 1943 alsnog in Westerbork belandde waar hij werd opgenomen op de mannenafdeling van het kampziekenhuis dat in barak 6 was gevestigd.

Zijn vader zat al vanaf 20 Februari 1943 in het concentratiekamp Vught van waar hij in Maart 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd  en zijn moeder, Lea Bierman, was al op 16 Juli 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. Op 18 Mei 1943 werd de 8-jarige Coenraad Blog gedeporteerd naar Sobibor, waar hij op 21 Mei 1943 bij aankomst onmiddellijk daar in de gaskamers werd vermoord.

Bronnen o.a. Het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart van Mozes Blog, archiefkaarten van Mozes Blog, Lea Bierman, Coenraad Blog (1865) en Coenraad Blog (1934); woningkaart Johannes Verhulststraat 45 hs Amsterdam; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Coenraad Blog en Mozes Blog en de wikipedia lijst van jodentransporten vanuit Nederland.nl.

Alle rechten voorbehouden