Heintje Goldberg-Vos werd op 11 Januari 1943 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij ongeveer 3 dagen later samen met haar man Gerson Goldberg moet zijn aangekomen. In tegenstelling tot wat de “Sterbebücher” van Auschwitz aan informatie geven over haar man, die daar op 18 Februari 1943 werd vermoord, is er voor Heintje Goldberg-Vos geen enkele indicatie te vinden dat zij langer in Auschwitz heeft verbleven, dan de aankomstdatum van ±14e Januari 1943.
Haar naam komt voor in de transportlijsten zoals die in Westerbork zijn opgemaakt als Heintje Goldberg, maar waarbij verder geen enkele indicatie is vermeld dat zij langer dan de aankomstdatum in Auschwitz is geweest. Dat houdt vermoedelijk in dat Heintje Goldberg-Vos direct bij aankomst op 14 Januari 1943 in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau zou zijn vermoord.
De Nederlandse autoriteiten lijken er na de oorlog van uitgegaan te zijn dat het lot van Heintje Goldberg-Vos dezelfde is geweest als dat van haar man. Zij hebben op basis van getuigenissen van overlevenden vastgesteld dat na aankomst in Auschwitz op 14 Januari 1943, beiden niet meer na 30 April 1943 in leven zouden kunnen zijn.
Daarom is in opdracht van het Ministerie van Justitie opdracht gegeven aan de gemeente Amsterdam om óók voor Heintje Vos, laatstelijk gehuwd met Gerson Goldberg, een akte van overlijden op te maken waarin officieël is vastgesteld dat Heintje Goldberg-Vos op 30 April 1943 in Auschwitz is overleden.
De redactie van Joods Monument echter maakt u als lezer er op attent dat die datum waarschijnlijk onjuist is en mogelijk 14 Januari 1943 zou moeten zijn, maar dat het Joods Monument tóch en uitsluitend overlijdensdata publiceert op haar website, zoals vermeld in de Staatscourant en het Ministerie van Justitie.
website Museum and Memorial Auschwitz-Birkenau/Auschwitz Prisoners/Heintje Goldberg
De bovenstaande link toont uitsluitend aan dat Heintje Goldberg-Vos in Auschwitz is aangekomen en dat zij vanuit Westerbork werd gedeporteerd. Haar registratiekaart van de Joodse Raad laat zien dat haar deportatie plaatsvond op 11 Januari 1943.