Biografie

Het lot van Levie de Wit.

Levie de Wit was de oudste zoon van Philip de Wit en Aaltje Tammerijn. Hij was geboren op 1 Juli 1891 in Rotterdam. Op 13 Augustus 1913 toen hij 22 jaar oud was, trouwde hij in Rotterdam met de 22-jarige Grietje de Roode, een dochter van Abraham de Roode en Johanna d’Ancona; Grietje was geboren op 13 December 1890 in Rotterdam.  Het echtpaar kreeg vier kinderen, t.w. Philip in 1914, Johanna in 1915, Abraham in 1917 en Hartog in 1926.

Nadat Levie was gehuwd in 1913, verdiende hij zijn brood als houder van een bank van lening te Rotterdam, tot 1929, toen Levie met zijn vrouw en vier kinderen op 30 Maart 1929 naar Scheveningen vertrokken en daar woonden in de Bosschestraat 107, parallel gelegen aan de Harstenhoekweg. Vóór de verhuizing woonde de familie op diverse huisnummers in de Rotterdamse Oranjeboomstraat, in de Goudsche Wagenstraat, de Hoogstraat, de Prins Hendrik kade, de Goudsche weg en de Allard Piersonstraat.

Vanaf 30 Maart 1929 was Levie ook van baan veranderd; hij werd in Den Haag ingeschreven als ijzerhandelaar. Zij woonden slechts kort in de Bosschestraat in Scheveningen, want al op 14 November 1929 vertrok het gezin weer naar Rotterdam waar zij kwamen te wonen in de Prins Hendrikstraat 7, gelegen op het Noordereiland.

De registratiekaarten van Grietje de Wit-de Roode en twee van hun vier kinderen, Philip en Hartog uit de cartotheek van de Joodse Raad, geven aan dat zij bij de verplichte registratie van alle Joden in Nederland in 1941 woonden in de Oranjeboomstraat 89a. Een aantekening op hun kaarten van na de oorlog geeft aan dat zij de Holocaust hebben overleefd en dat zij volgens een lijst uit Eindhoven op 16 October 1945 weer in de Rotterdamse Oranjeboomstraat woonden, nu dan op huisnummer 65.

Van hun vier kinderen zijn Johanna en Abraham tijdens de Holocaust om het leven gekomen. Johanna met haar man en dochtertje in Auschwitz en Abraham en zijn dochtertje in Auschwitz. Zijn vrouw stierf in Rotterdam in 1941en werd op de Joodse Begraafplaats Toepad begraven.

Uit een aantekening op de registratiekaart van de Joodse Raad van na de oorlog, is duidelijk geworden wat het lot van Levie de Wit is geweest. Hij blijkt op 10 Juli 1942 in Mauthausen te zijn vermoord.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Rotterdam, gezinskaarten van Philip de Wit en Levie de Wit; Gemeente archief Den Haag, gezinskaart Levie de Wit; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Levie de Wit, Grietje de Wit-de Roode, Philip de Wit, Johanna van der Stam-de Wit, Abraham de Wit en Hartog de Wit; de overlijdensakte Rotterdam voor Levie de Wit, nr. 156 d.d. 24 Maart 1948 en een toevoeging van een bezoeker van de website.

Alle rechten voorbehouden