Verhaal

De familie Scherer in Enschede

Bewoners van een verdwenen straat

Door: Chris Brand

Jakob was een grossier in manufacturen en confectie. Hij en zijn vrouw stamden beiden uit Polen en waren in Duitsland gaan wonen waar hun dochter Pauline werd geboren. In de jaren ’30 voelde hij zich blijkbaar genoodzaakt om te emigreren naar het “neutrale” Nederland. Hij huurde een woonhuis aan de Beukinkstraat 27 waar voorheen de familie Slager-Berg had gewoond. Op dit adres had hij ook zijn groothandel. Medio 1935 richtte hij aanvankelijk het bedrijf "Leeuwin & Scherer" (naam in handelsregister) op samen met zijn buurman Albert Lewin op nr 29. Lewin had achter zijn woning een klein confectieatelier voor schorten. In december 1935 werd de vennootschap al weer opgeheven en ging Jakob als grossier alleen verder, net als Lewin dat deed. Jakob handelde echter niet meer in schorten.

In maart 1940 schreef hij plotseling zijn onderneming over naar het adres Bellevuestraat 25 in Rotterdam.

Waarom hij dit deed is niet bekend. Wel dat hij met zijn gezin in 1942 opeens op het adres Hoge Bothofstraat 56 geregistreerd stond samen met Werner Joseph Minden. De Beukinkstraat is pas na 1943 beschadigd door de verschillende bombardementen dus is dit niet de reden van verhuizing geweest. Het huis was in 1934 eigendom geworden van Krabbe en Platvoet die het pand verhuurden. Krabbe en Platvoet waren projectontwikkelaars die in de jaren '30 extreem veel percelen en huizen opkochten. Krabbe was een graanhandelaar en Platvoet had een meubelwinkel. Het huis daarvoor was eigendom geweest van de joodse rijwielgroothandelaar Abraham van Goor.

In de Beukinkstraat woonden relatief veel joodse gezinnen en ondernemers. Of "men" (invulling staat een ieder vrij) hen gedwongen heeft te verhuizen is niet bekend. Hun buren aan de Hoge Bothofstraat nr 58, het gezin Frankenhuis, woonden voor 1940 ook op een ander adres. De oorspronkelijke Beukinkstraat zelf is na de oorlog verdwenen. De buurt was te zeer beschadigd en werd gesaneerd. Het maakt nu deel uit van het winkelcentrum De Klanderij. De huidige Beukinkstraat ligt op een geheel andere plek.

Bronnen: Kamer van koophandel, Adresboeken Enschede, Twentsche Courant en Tubantia