Isaac Vogel was geboren op 2 October 1913 in Amsterdam, was koopman van beroep en ongehuwd. Hij woonde thuis bij zijn ouders op Rapenburg 16 I in het centrum van Amsterdam. Uit aantekeningen op zijn registratiekaart van de Joodse Raad blijkt dat Isaac zich in het voorjaar van 1942 zonder oproep heeft gemeld voor één van de Joodse Werkkampen in Noord Nederland, maar niet bekend is waar hij toen terecht kwam. Daarnaast heeft hij zich vrijwillig gemeld voor de z.g. “Arbeitseinsatz”, waartoe hij op 3 Augustus 1942 vanuit het Joodse werkkamp in Westerbork arriveerde.
Isaac werd in eerste instantie door de Joodse Raad van deportatie teruggesteld omdat hij militair was geweest. Op zijn registratiekaart kwam de vermelding MIL. Die terugstellingen van deportatie gaan terug tot de eersten in Juli 1942 (vanaf 30 Juli 1942). De Joodse Raad heeft toen een aantal categorieën Joden voorgesteld voor terugstelling, waaronder oud-miltairen inclusief KNIL-militairen. Bijvoorbeeld militairen die in de Mei-dagen van 1940 voor het vaderland vochten. In eerste instantie heeft dat geleid tot daadwerkelijke terugstellling, maar als snel niet meer.
Op Maandag 17 Augustus vertrok een transport vanuit Westerbork naar Auschwitz met 506 personen, waartoe ook Isaac Vogel behoorde. Dit transport is aangekomen ±19 of 20 Augustus 1942 en Isaac kreeg in Auschwitz het gevangenennummer 59987. Uit een onderzoek naar het lot van Isaac Vogel in de archieven in het Auschwitz Staatsmuseum is gebleken dat hij als patiënt was ingeschreven in het gevangenen-ziekenhuis van Auschwitz I wat gevestigd was in Blok 20 en daar tussen 9 en 16 September als patiënt werd behandeld.
Echter, daar werden óók patiënten met besmettelijke ziekten d.m.v. een dodelijke fenol injecties om het leven gebracht. Uitgaande van de beschrijving van de behandeling van “patiënten” in Blok 20, moet er van worden uitgegaan dat óók Isaac Vogel op 21 September 1942 slachtoffer is geworden van een dergelijke “behandeling” en vanwege zo’n besmettelijke ziekte d.m.v. een fenol injectie is vermoord.
Bronnen o.a.: Het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Salomon Vogel, archiefkaart Isaac Vogel; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Isaac Vogel; info Raymund Schütz bereffende terugstellingen; website Museum & Memorial Auschwitz-Birkenau/Auschwitz Prisoners/Isaac Vogel; Wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl; archiefinfo uit het Auschwitz Museum betreffende Isaac Vogel en de overlijdensakte 43 d.d. 24 Juli 1952 uit het A-register 97-folio 9 voor Isaac Vogel, opgemaakt te Amsterdam.