Henri Duitz was een zoon van Salomon Duitz en Elisabeth Duizend en geboren op 8 Mei 1906 in de Kazernestraat 26 in Amsterdam, nadat zijn ouders en zijn broer en twee zussen in Augustus 1905 vanuit Den Haag naar Amsterdam verhuisd waren. In latere jaren werkte hij als handelsagent en hij was ongehuwd.
Toen Henri Duitz op 30 April 1925 werd opgeroepen voor de keuring van de Nationale Militie, was zijn keuze om te worden ingedeeld bij de vesting- of kust artillerie, waarvoor Henri het meest geschikt werd geacht. Hij woonde toen met zijn ouders en broers en zussen op de Linneausparkweg 25 in de Watergraafsmeer en was werkzaam als kantoorbediende in een groothandel van manufacturen en bezat sinds 1921 zijn 3-jarige HBS diploma. Maar op 1 Juli 1925 werd hij voorlopig vrijgesteld van de Nationale Militie wegens broederdienst.
Kennelijk is Henri tijdens de mobilisatie in 1939 opnieuw opgeroepen voor de dienst, want op zijn registratiekaart van de Joodse Raad is Henri vermeld “MIL” en als “Militair” werd hij op 22 Juli 1942 door de Joodse Raad voorlopig vrijgesteld van deportatie. Dat heeft toch niet lang geduurd want op 17 Augustus 1942 werd Henri Duitz alsnog gedeporteerd naar Auschwitz.
De aantekening “MIL” gaat terug tot de eerste terugstellingen in juli 1942 (datumstempel 22 juli 1942). De Joodse Raad heeft toen een aantal categorieën Joden voorgesteld voor terugstelling waarond oud-miltairen inclusief KNIL-militairen. Bijvoorbeeld militairen die in de Mei-dagen van 1940 voor het vaderland vochten. In eerste instantie heeft dat geleid tot daadwerkelijke terugstellling, maar als snel niet meer. (bron: informatie van Raymund Schütz/Vermoedelijk op transport hoofdstuk 3, blz. 34 e.v.).
Met een relatief klein transport van 506 gedeporteerden, vermoedelijk allemaal jongere personen die gevolg hadden gegeven aan de oproep voor de z.g. “Arbeitseinsatz”, kwam de toen 36-jarige Henri Duitz op 19/20 Augustus1942 in Auschwitz aan. Bekend is dat Henri na aankomst in Auschwitz is tewerkgesteld maar het is niet bekend waar en wat zijn “werk” daar is geweest.
De omstandigheden in het kamp waren verschrikkelijk zwaar en velen stierven daar door mishandeling, ontbering, ziektes of vergassing. Ook Henri Duitz is in Auschwitz om het leven gekomen maar het is niet exact bekend hoe en wanneer.
Na de oorlog – mede op basis van onderzoeken van het Rode Kruis - hebben de Nederlandse Autoriteiten vastgesteld dat Henri Duitz na 30 September 1942 niet meer in leven kon zijn, waarop de gemeente Amsterdam opdracht kreeg van het Ministerie van Justitie een overlijdensakte op te maken voor Henri Duitz, waarin is vastgelegd dat hij in Auschwitz is overleden op 30 September 1942.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Elisabeth Duitz-Duizend; geboorteakte nr. 5543 - jaar 1906 register 9 folio 62 voor Henri Duitz - geboren in de Kazernestraat 26 Amsterdam; archiefkaart SAA Henri Duitz; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Henri Duitz; overlijdensakte voor Henri Duitz nr. 254 uit het A-register 47-folio 44v, opgemaakte te Amsterdam d.d. 25-08-1950 en de Wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl/transport 17 Augustus 1942.