Biografie

Over Hans Joachim Tanchum Levie.

Hans Joachim Tanchum Levie was geboren in Berlijn-Zehlendorf op 17 Maart 1925 als zoon van Abraham Levie en Hilde Goldschmidt. Hij verhuisde met zijn ouders op enig moment van Berlijn naar Frankfurt am Main en vandaar kwam hij met hen in 1935 naar Amsterdam. Hans Joachim was ongehuwd en bontwerker van beroep, zijn vader koopman in verpakkingsartikelen.

Tussen eind Maart 1935 en begin November 1940 woonde hij met zijn ouders op verschillende adressen in Amsterdam, totdat zij op 6 November 1940 verhuisden naar de Van Lijndenlaan 25 in Naarden en in April 1942 ingeschreven waren op het adres Heemskerklaan 4 in Naarden.

Ingevolge de Duitse verordening die Joden verplichtte te verhuizen naar Amsterdam, kwam Hans Joachim met zijn ouders terecht op de Onbekendegracht 5 in Amsterdam, vanwaar zijn op 16 April 1943 werden gearresteerd en afgevoerd werden naar het concentratiekamp Vught.

Hans Joachim Tanchum Levie werd daar geregistreerd als bontwerker en vermoedelijk ook in de bontwerkerij tewerkgesteld. Echter 4 dagen voordat zijn ouders naar Westerbork gestuurd werden, werd Hans Joachim op 20 Mei 1943 naar het “Arbeitslager Oud Leusden” gestuurd waar hij na enkele maanden weer teruggestuurd werd naar Vught, vanwaar hij op 15 November werd gedeporteerd naar Auschwitz in een transport van totaal 1149 personen.

Ook voor dit transport, wat 18 November 1943 in Auschwitz arriveerde, gold de algemene regel, dat jonge kinderen (tot 15 jaar), moeders met kinderen, zwangere vrouwen, alsmede zwakke, zieke en oudere personen (in de regel boven ±50 jaar), hetzij terstond bij aankomst, hetzij na verblijf van enkele weken in z.g. "quarantaine", door vergassing om het leven werden gebracht.

Van de daarop volgende verschillende selecties, werden de overgebleven mannen van 18 - 45 jaar verdeeld in 2 groepen, waarvan de ene is tewerkgesteld in Auschwitz-Birkenau, terwijl de andere groep verdeeld werd over de kolenmijnen van Janina, Jawischowitz en Fürstengrube. Over de levensduur van de geselecteerden zijn slechts zeer globale schattingen te maken. Op basis van getuigenverklaringen is de gemiddelde levensduur op 2 à 3 maanden gesteld.

Aan te nemen valt dat Hans Joachim Levie behoorde tot de groep die in Auschwitz-Birkenau tewerkgesteld is geworden. De eindconclusie zoals vermeld in de Rode Kruis publicatie Auschwitz IV betreffende het transport van 15 November 1943 geldt daarom ook voor Hans Joachim Levie en die luidt: Alle tot het transport van 15-11-1943 behoord hebbende mannen worden, tenzij individueel anders bekend is, geacht te zijn overleden te Auschwitz-Birkenau, niet eerder dan 1 Januari 1944 en uiterlijk 31 Januari 1944.

De Nederlandse Autoriteiten hebben na de oorlog de conclusies van het Rode Kruis overgenomen en op 5 Juli 1951 opdracht gegeven aan de Burgerlijke Stand van Naarden, een akte van overlijden op te maken waarin staat dat  vanwege de Minister van Justitie, door de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedane aangifte, dat op 31 Januari 1944 in de omgeving van Oswiecim in Polen is overleden, Hans Joachim Tanchum Levie, geboren 17 Maart 1925 te Berlijn-Zehlendorf in Duitsland, wonende te Naarden, zoon van Levie Abraham en van Goldschmidt, Hilde.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Abraham Levie (1887), archiefkaarten van Abraham Levie en Hans Joachim Levie (1925); het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Hans Joachim Levie; website ITS Arolson/kampkaart Vught van Hans Joachim Levie; website Canon van Nederland/kamp Amersfoort/Oud Leusden; website Oorlogsbronnen/werkkamp Oud Leusden; het archief van het Rode Kruis/publicatie Auschwitz IV/ najaars-transporten/hoofdstuk III, pagina’s 43 e.v. tot blz. 61/Bijlage II, blz. 68 en 69/October 1953 en de overlijdensakte 122 voor Hans Joachim Tanchum Levie, opgemaakt te Naarden d.d 10-10-1951.

Alle rechten voorbehouden