Biografie

Over Emanuel Zeldenrust en zijn vrouw Rachel Metzelaar.

Emanuel Zeldenrust, de zoon van Gerard Zeldenrust uit Den Bosch en Rosette Ossendrijver uit Amsterdam, trouwde op 2 April 1942 met Rachel Metzelaar, dochter van Philip Metzelaar en Maria de Vries. Rachel, die naaister van beroep was, woonde bij haar ouders in de Tilanusstraat 57 maar na haar huwelijk trok zij in bij haar man Emanuel, die met zijn ouders woonde in de Hofmeijerstraat 19 I in Amsterdam.

Emanuel Zeldenrust, leerbewerker van beroep, werd op 9 April 1943 naar het concentratiekamp Vught gestuurd, waar hij verbleef in barak  42B.  Op 21 Mei 1943 werd hij  ingedeeld bij het z.g. Aussenkommando Moerdijk waar hij heeft verbleven in barak 3.

Aan de haven in Moerdijk, op de plaats waar nu de loodsen staan van het bedrijf van Van Ballegooy, was in de Tweede Wereldoorlog een Aussenkommando van concentratiekamp Vught gevestigd. Tussen 26 maart 1943 en eind februari 1944 werden de oude scheepsbarakken aan de Moerdijkse Havenkade gebruikt als Aussenkommando. In deze scheepsbarakken verbleven ongeveer 500 Joden. Zij kwamen te voet aan bij de barakken vanaf Station Lage-Zwaluwe. De Joodse mensen werden ingezet bij het graven van tankvallen in Zuid-Holland en de Westhoek van Noord-Brabant. Ook kwamen er politieke gevangenen naar het kamp in Moerdijk.

Op 3 Juli 1943 werd Emanuel van daar afgevoerd naar Westerbork, waar hij werd ingesloten in barak 98 en op 6 Juli werd hij gedeporteerd naar Sobibor. Daar werd hij bij aankomst op 9 Juli 1943 onmiddellijk vermoord.

Tegelijkertijd met haar man verbleef ook zijn vrouw Rachel Metzelaar in concentratiekamp Vught. Zij werd van daar op 3 Juli 1943 naar Westerbork overgebracht en samen met haar man Emanuel Zeldenrust op 6 Juli op transport gesteld naar Sobibor. Daar is ook zij bij aankomst op 9 Juli 1943 onmiddellijk vermoord.

Stadssarchief Amsterdam, archiefkaarten van Rachel Metzelaar en Emanuel Zeldenrust; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Rachel Metzelaar en Emanuel Zeldenrust en de website https://www.tracesofwar.nl/sights/28358/Buitenkamp-Moerdijk.htm

Alle rechten voorbehouden