Biografie

Over Salomon Lens en zijn vrouw Femia Dora Meerloo

Salomon Lens, geboren op 30 April 1897 in Den Haag, was de vierde van de zeven zonen van Elkan Lens en Flora Kosman. Op 30 Mei 1934 trouwde hij in den Haag op 37-jarige leeftijd met de 40-jarige Femia Dora Meerloo, de oudste van zes kinderen van de uit Kolhorn afkomstige fruitkoopman Bernard Meerloo en de Amsterdamse Anna Frederika Benjamins.

Salomon Lens was sigarenmaker van beroep echter ten tijde van zijn huwelijk was hij werkzaam als hulpconducteur. Het echtpaar woonde na hun huwelijk in de Faber van Riemsdijkstraat 21 in Den Haag, die vanaf 1937 hernoemd werd in de Repelaerstraat. Salomon en Femia had geen kinderen.

Tussen 3 en 5 October 1942 werden beiden afgevoerd naar Westerbork en op 9 October gedeporteerd naar Auschwitz. Dit transport bevatte in totaal meer dan 1700 gedeporteerden. Bij aankomst op 12 October volgden de selecties op de “Rampe” en Salomon Lens werd er mede geslecteerd om nog als dwangarbeider tewerkgesteld te worden. Maar niet bekend is waar hij zijn “arbeid” moest verrichten en wat de aard van zijn “werkzaamheden” waren. Uiteindelijk is hij op enig moment om het leven gekomen maar de exacte datum en plaats zijn eveneens niet bekend.

Daarom heeft het Ministerie van Justitie na de oorlog opdracht gegeven aan de gemeente Den Haag, om een overlijdensakte voor Salomon Lens op te maken waarin is vastgesteld dat hij op 21 Januari 1943 in Auschwitz is overleden. Echter Salomons vrouw Femia Dora Meerloo werd al bij aankomst op 12 October 1942 onmiddellijk in de gaskamer van Auschwitz-Birkenau vermoord.

Echter uit de Dodenboeken (Sterbebücher) van het Memorial en Museum Auschwitz-Birkenau blijkt, dat Salomon Lens in Auschwitz al op 13 October 1942 zou zijn “overleden”, (vermoord).  

De database van het Museum Auschwitz-Birkenau maakt gebruik gebruik van de gedeeltelijk bewaarde Dodenboeken van gevangenen in het concentratiekamp Auschwitz. De 46 delen van de politieke afdeling (de kamp Gestapo) registreren de dood van bijna 69.000 gevangenen die in het kamp waren geregistreerd en die stierven tussen 29 juli 1941 en 31 december 1943. Hun namen zijn opgenomen in de database. Men moet er rekening mee houden dat de overlijdensakten alleen betrekking hebben op geregistreerde gevangenen die stierven in de genoemde periode. De overgrote meerderheid van de slachtoffers, meestal Joodse, stierf onmiddellijk na aankomst in de gaskamers, zonder te worden opgenomen in de kampregisters en zonder dat hun dood werd vermeld in de Duitse documenten. (bron: Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau/prisoners/Salomon Lens – vertaling).

Bij de vaststelling van de overlijdensdatum van Israel Lens wordt echter de officiële Nederlandse datum van 21 Januari 1943 in Auschwitz gehandhaafd, de juridische overlijdensdatum en plaats, door het Ministerie van Justitie vastgesteld.

Bronnen o.a. het Gemeente Archief Den Haag, gezinskaarten Salomon Lens, Elkan Lens en Bernard Meerloo; huwelijksakte Lens/Meerloo uit 1934; website Auschwitz Birkenau/Sterbebücher/Salomon Lens; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Salomon Lens en Femia Dora Lens-Meerloo; de wikipedia website met lijst van jodentransporten uit Nederland.nl en de overlijdensaktes uit Den Haag voor Salomon Lens, nr C3578 en voor Femia Dora Lens-Meerloo nr. C3580.

Alle rechten voorbehouden