Salomon van Son werkte als kapper in het Apeldoornse Bos, waar hij op 1 januari 1939 in dienst was getreden. Gemeentearchief Apeldoorn, personeelslijst van het Apeldoornsche Bosch
Mozes van Son en Susanna Trijbits huwden in 1917 in Groenlo. Toevoeging van een bezoeker van de website
Van dit huishouden is ook een JOKOS-dossier (nummer 10392) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
Mozes van Son is de zoon uit het huwelijk van slager Salomon van Son en Saartje van der Hoek. Naast Mozes krijgt het echtpaar nog zeven kinderen. Twee van hen overlijden als baby. De ouders van Mozes overlijden respectievelijk in 1936 en 1919.
Mozes groeit op in Apeldoorn. Op negentienjarige leeftijd verlaat hij het dorp en vestigt zich in Den Haag (april 1909). Op onbekende datum keert hij terug …
Volgens de Sterbebücher van Auschwitz, die zijn bewaard in Herdenkingscentrum en museum Auschwitz-Birkenau, is Salomon van Son overleden op 25 februari 1943. Salomon werd van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd op 9 februari 1943 en geselecteerd voor dwangarbeid.
Bronnen: - Herdenkingscentrum en museum Auschwitz-Birkenau: Sterbebücher - Arolsen Archives: Joodse Raadkaart
De namen die aan dit verhaal zijn gelinkt zijn de namen van slachtoffers van de Sjoa van wie op grond van een aantekening op hun kaart in de Joodse Raad Cartotheek of andere omstandigheden is komen vast te staan dat ze op 22 januari 1943 van Apeldoorn naar Westerbork zijn gebracht.