Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 17333) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
Wat wilt u bijdragen?
Privé-collectie
Privé-collectie
Rosetta Lees omstreeks 1941
Privé-collectie
Mijn peettante Rien Borstel en mijn moeder Nel Borstel beiden geboren en getogen in Den Haag vertelden mij vaak over de vriendschap van mijn tante Rien met Joodse vriendinnen en collega's. Veel namen vertelde zij niet, behalve één naam die kwam regelmatig terug, "Tedje" Lees... Als mijn tante hierover vertelde werd ze daarna vaak stil en je voelde dat zij dit moeilijk vond om verder te praten.
Toen ik in een doos oude foto's bekeek kwam ik deze foto tegen..
DE foto waar ze het vaak over had.... mijn tante Rien in het midden met haar nerts om, prachtige dames bij haar, velen met "Jodenster" op hun jas genaaid... "Tedje" Rosetta Lees helemaal rechts op de foto?
Velen van deze mooie vrouwen zijn vermoedelijk vermoord door de Nazi's, andere beschadigd door het leed en de verschrikkingen die zij of hun families hebben moeten ondergaan....
De dag dat deze foto is gemaakt was hopelijk een dag met een gouden randje, allen zo mooi gekleed, zó stijlvol.
De gitzwarte wolken die er al waren en waar er later veel meer van volgden waren hier Godzijdank nog niet helemaal zichtbaar...
Uit eer en respect voor "Tedje" Lees én mijn tante Rien voor haar absolute geoof dat iedereen gelijk was heb ik de naam Rosetta Lees geadopteerd bij het Namen Monument in Amsterdam... Zodat de naam Rosetta "Tedje" Lees door verteld mag en zelfs moet worden..
Pat Ashton
09-06-2020