Paulina Polak werkte als verzorgster in het rusthuis van het Apeldoornse Bos, waar zij op 1 juni 1942 in dienst was getreden. Gemeentearchief Apeldoorn, personeelslijst van het Apeldoornsche Bosch
Mijn vader was bevriend met Paulina (Paula) Polak. Ze zaten samen op een zwemclub in Apeldoorn. Volgens mijn vader was Paula een heel knap meisje, dat veel leek op de (later bekende) TV-omroepster Mary Schuurman. Vele jaren later sprak ik een Joodse mevrouw uit Apeldoorn, die haar ook gekend had. Ook zij omschreef Paula als een grote schoonheid.
Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 11585) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
Berend Polak, ook wel Bernhard genoemd, is de zoon van koopman Mozes Polak en Paulina Gans. De vader van Berend sterft voor de oorlog. De moeder van Berend is in het Diakonessenhuis in Utrecht ondergedoken, maar ze wordt opgepakt. In 1944 is zij in Auschwitz vermoord. Twee zussen en een broer van Berend Polak zullen de oorlog overleven.
Hillegonda Drilsma, ook wel bekend als Gonny, is de dochter v…
Volgens de Sterbebücher van Auschwitz, die zijn bewaard in Herdenkingscentrum en museum Auschwitz-Birkenau, is Paulina Polak overleden op 29 november 1942. Paulina werd van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd op 2 november 1942 en geselecteerd voor dwangarbeid.
Bronnen: - Herdenkingscentrum en museum Auschwitz-Birkenau: Sterbebücher - Arolsen Archives: Joodse Raadkaart