Bijdragen aan Klaartje de Zwarte-Walvisch

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Klaartje de Zwarte-Walvisch

Klaartje de Zwarte-Walvisch

Amsterdam, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 32 jaar

Beroep: Mantelnaaister

Foto’s

Verhalen

Over Klaartje de Zwarte-Walvisch

Klaartje Walvisch was een dochter van Barend Walvisch en Mietje Breemer.
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Barend Walvisch

Tijdens de oorlog besloten Klaartje en haar man geen gebruik te maken van de mogelijkheid tot onderduiken. In maart 1943 werden zij thuis gearresteerd. Op die dag besloot Klaartje een dagboek bij te houden. Ze beschreef gedetailleerd haar verblijf in de Hollandsche Schouw…

Lees meer

Dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch

Op 22 november werd in de Hollandsche Schouwburg het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch gepresenteerd onder de titel 'Alles ging aan flarden'.

Het dagboek van Klaartje de Zwarte bevond zich al een aantal jaren in de mediatheek van het Joods Historisch Museum, maar het was anoniem. Bovendien waren namen en verwijzingen naar personen er zorgvuldig uit weggelaten. Zo kwam het dat het in het JHM bekend was als 'dagboek uit kamp Vught van een onbekende vrouw'. Pas toen de NPS bezig was met onderzoek voor de TV-serie "De Oorlog" en in het muse…

Lees meer

Gezin Joseph de Zwarte

Joseph de Zwarte en Klaartje Walvisch huwden in 1934 in Amsterdam.
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Joseph de Zwarte

Van dit huishouden is ook een JOKOS-dossier (nummer 17500) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Klaartje de Zwarte-Walvisch

Op 22 maart 1943, de dag waarop zij en haar man Joseph de Zwarte worden opgepakt, woont Klaartje De Zwarte-Walvisch in een comfortabele woning aan de Tweede Oosterparkstraat 245. Ze is werkzaam als naaister en geniet op die dag van een boek, in de vroege voorjaarszon op haar balkon. Niet eens ondergedoken, maar min of meer berustend in een toekomstig, niet te keren lot, weet zij, na enig rumoer in…

Lees meer

Stolpersteine voor Joseph de Zwarte en Klaartje de Zwarte-Walvisch

Op woensdag 17 januari 2024 zijn er 2 Stolpersteine (Struikelsteentjes) geplaatst vóór 2e Oosterparkstraat 245, ter nagedachtenis aan Klaartje de Zwarte-Walvisch en haar man Joseph de Zwarte. Op dit adres zijn ze in maart 1943 door de SD opgepakt en uiteindelijk vermoord in een concentratiekamp. Klaartje heeft een indrukwekkend dagboek bijgehouden vanaf de tijd dat ze is opgehaald tot aan Westerbo…

Lees meer

Klaartje de Zwarte-Walvisch

In de podcastreeks Vergeet me niet, van het Nationaal Holocaustmuseum, is een aflevering gewijd aan Klaartje de Zwarte-Walvisch: Vergeet me niet | Podcast | Podcast Luisteren

Lees meer

Adres & bewoners

Familie