Nedivo Pinkhof, Jiska Pinkhof en de tweeling Pinkas en Menachemja Pinkhof op een kinderfeestje Bron: Foto afkomstig uit project In Memoriam (Guus Luijters en Aline Pennewaard)
Boeken zijn een bezit waar je zuinig op bent. Waarschijnlijk gold dat vroeger nog sterker dan nu. Boeken waren (en zijn) verzamelobjecten, dragers van kennis en ze verschaften een zekere status. Het is dan ook heel begrijpelijk dat de trotse bezitters hun eigendommen merkten. Dat gebeurde met een ex libris of met een handgeschreven notitie. Met de oorlog indachtig hebben deze markeringen ook een andere betekenis gekregen: een nagelaten levensteken. Vaak een zeldzaam persoonlijk bewijs van iemands bestaan.[1]
Op een veiling in Maastricht werd door een verzamelaar in de jaren ’60 een partij boeken opgekocht. In twintig van die boeken zat aan de binnenzijde van het kaft een ex libris met de naam Alex Heumann geplakt. Vermoedelijk betreft het hier Alex Heumann (Maastricht, 29 augustus 1885). Zijn geboorteplaats zou een verklaring kunnen zijn voor zijn talenkennis. De verzameling bevat namelijk Nederlandse…
In 1927 trouwde Leonard met onderwijzeres Betsy Koekoek. Zij kregen vier kinderen, die allen Hebreeuwse namen kregen.Twee dochters Nedivo (1928) en Jiska (1931) en twee jongens, de tweeling Menachemja en Pinkas (1934).
In november 1940 werd Leonard op last van de bezetter ontheven en vervolgens ontslagen uit zijn betrekking als leraar. Het gezin Pinkhof vertrok naar Oudesluis waar het onderdak von…
Jiska was een leerling van de 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam. In deze school is een plaquette aangebracht waarop haar naam staat vermeld.
Haar naam komt ook voor op een van de koffers van het kunstwerk In Memoriam van Willem Volkersz.
Van de 172 (oud-)leerlingen van de 1e Montessorischool in Amsterdam die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord waren er 169 joods. Zij staan hier in de rechter kolom alfabetisch vermeld.