Sally Voorzanger heeft onder druk van de omstandigheden een einde aan zijn leven gemaakt. NIOD, Archief Joodse Raad, doos 36d, brief dd. 9 november 1942
Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 2582) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
De familie Voorzanger woonde op een etage in het huis van mijn grootouders. Mijn vader is in 1931 geboren. Toen onderstaande geschiedenis plaatsvond was hij dus 11 jaar oud. Voor onze familiekrant schreef hij in (onder andere) augustus 2004 over zijn belevenissen tijdens de tweede wereldoorlog. Doelgroep van zijn schrijven waren zijn kinderen en kleinkinderen. Toen ik de informatie over de familie Voorzanger op het Joods Monument vond, (eerst in de Hollandse Schouwburg en later op internet) vond hij dat erg bijzonder. Met zijn toestemming mag onderstaande tekst op het Joods monument geplaatst worden.
“Gedurende de oorlog (en vele jaren daarvoor en vele jaren daarna) woonden wij als gezin, op de Laan van Meerdervoort. Een brede laan met een wandelpad in het midden, twee rijstroken: één de stad in, de ànder de stad uit; beide stroken geasfalteerd. Beide stroken hadden een trambaan langs het wandelpad. Auto’s reden in de oorlogstijd hoegenaamd niet. Net zo min als fietsen (die mochten de Duitse tr…