Bijdragen aan Johan Wijler

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Johan Wijler

Johan Wijler

Lochem, – Groningen,

Bereikte de leeftijd van 49 jaar

Beroep: Koopman

Foto’s

Verhalen

Over Johan Wijler

Johan Wijler, zoon van Samuel Wijler en van Martha de Groot, woonde voor zijn deportatie naar het kamp Westerbork met zijn echtgenote en kinderen op de Stationsweg 2 te Barneveld.
Johan Wijler is vanuit het kamp Westerbork naar Groningen overgebracht, waar hij op 2 maart 1944 is overleden. Op 6 maart 1944 is hij in het kamp Westerbork gecremeerd. De urn met zijn as is op de Joodse begraafplaats T…

Lees meer

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

Gezin Johan Wijler

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 3790) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van:

- geroofde effecten of waardepapieren (W-claim, nummer A13 C32-33-Asp.22/2363)

- waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank …

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Directe familie