Verhaal

Daar praat ik liever niet over.

Door: Remco.

Een portret van Tine Jessurun-Cardozo, die vanuit een Nederlands Gereformeerd gezin uit Leeuwarden vlak vóór de Tweede wereldoorlog naar Amsterdam komt en Joods wordt.

Bekijk hier de uitzending

Op 4 mei, vlak voor de Nationale Dodenherdenking zenden de Joodse Omroep en de omroep RKK een portret uit van een bijzondere joodse vrouw, opgetekend door Hans van Willigenburg. Centraal staat het verhaal van de bijna 102-jarige Tine Jessurun-Cardozo.
Doodvonnis
Tine Jesserum-Cardozo kwam vanuit een Nederlands Gereformeerd gezin uit Leeuwarden vlak vóór de 2e wereldoorlog naar Amsterdam om Joods te worden en te trouwen met een Joodse man. Ze tekende zo onwetend haar eigen doodvonnis. Niettemin overleefde ze de holocaust en kwam ze uit de oorlog zonder een seconde spijt van haar keuze.

Doorzettingsvermogen
Zij vertelt haar boeiende levensverhaal aan interviewer (en tv-coryfee) Hans van Willigenburg. Hans is geboren als zoon van Free, vriendin en voormalig buurvrouw van Tine. Hij is tot de dood van zijn ouders betrokken geweest bij het leven van Tine. Hij gaat met haar naar de belangrijkste plekken uit haar leven. Het sterke karakter van Tine komt hierin goed naar voren, het doorzettingsvermogen en nooit op willen geven, ondanks alles. Het verhaal ook van de Van Woustraat, waar veel winkels en bedrijven zaten van Joden. De plek van verzet, maar ook van veel razzia’s.

Rode draad
Er is één duidelijke, rode draad en dat is wat het leven als joods geworden vrouw in Amsterdam vóór, tijdens en vlak na de oorlog voor invloed heeft gehad op de rest van haar leven.

bron

Alle rechten voorbehouden