Verhaal

"Gevangene 98288 vertelt zijn verhaal over Auschwitz"

Uitzending Netwerk 27-12-2006

Door: Remco.

Bron tekst: Netwerk

Leon Greenman vertelt al sinds 1946 zijn verhaal: hoe hij op 8 oktober 1942 om half tien `s avonds met vrouw en zoontje uit zijn huis in Rotterdam werd gehaald en naar het concentratiekamp Auschwitz werd gebracht. Nu is Greenman een van de weinige overlevenden van alle, twaalfduizend uit Rotterdam gedeporteerde, joden. Netwerk kwam hem tegen tijdens een bezoek aan Auschwitz en was geboeid door zijn verhaal.

Jeugd

De joodse Brit Leon Greenman kwam in 1910 Londen ter wereld. Zijn grootouders waren Nederlands. Op tweejarige leeftijd verloor Greenman zijn moeder. Zijn vader hertrouwde met de werkster en verhuisde met het gezin naar Rotterdam. Greenman had geen gemakkelijke jeugd: zijn stiefmoeder sloeg hem, evenals de leraren op school. Leon had baantjes in een kapperszaak en de boekenwinkel van zijn stiefmoeders vader.

Te laat

In 1938, met de Tweede Wereldoorlog voor de deur, wilde Greenman Rotterdam al ontvluchten. Het Britse Consulaat verzekerde hem er echter van dat, wanneer er daadwerkelijk oorlog zou uitbreken, hij als Brits paspoorthouder geëvacueerd zou worden. Maar toen het eenmaal zover was, vluchtte het Consulaat. In 1942 werden hij, zijn vrouw en zoontje naar Westerbork gebracht. Daar vandaan werden ze verder getransporteerd naar Auschwitz.

Laatste keer

Eenmaal in het concentratiekamp werd Greenman direct van zijn vrouw en zoontje gescheiden. In de veronderstelling dat hij ze ieder weekend zou zien, onderging Greenman zijn lot lijdzaam. Hij kon niet vermoeden dat hij definitief afscheid nam van zijn familie. Zijn vrouw en zoontje werden meteen vergast.

Overlevingsdrang

Greenman pakte zijn werk als kapper weer op; hij schoor de baarden van de gevangenen. Achteraf zegt hij dat dit hem heeft geholpen te overleven. In september 1943 werd hij als bouwvakker naar het werkkamp in Monowitz gestuurd, om het kamp uit te breiden. Hij hield het daar bijna anderhalf jaar vol, gevolgd door een slopende voettocht naar Gleiwitz en een afschuwelijke rit in veewagens naar Buchenwald. Daar werd hij op 11 april 1945 bevrijd.

Blijvend verleden

Sindsdien vertelt Leon Greenman zijn verhaal. Op scholen, maar ook tijdens rondleidingen in Auschwitz. Zijn verleden zal ook altijd zijn heden zijn. Er zaten 700 Nederlandse joden bij hem in Auschwitz. Slechts Greenman en een ander hebben het overleefd. Ophouden met vertellen, zal hij nooit. Want zijn verhaal mag niet vergeten worden. Deze reportage werd eerder uitgezonden op 3 mei 2006.

U kunt de uitzending hier terug zien

Alle rechten voorbehouden