Benjamin Heiman Broekema was getrouwd met Sara Mina van der Klei. Zij hadden twee dochters, Reina en Rachelina. De moeder van Broekema, Reina Broekema-van Dam, woonde bij hen in. Het gezin woonde in de Oosterstraat 7 in Warffum. Benjamin Heiman Broekema werkte aanvankelijk in de slagerij van zijn vader. Hij werd bekend als schrijver, onder meer van meer dan 65 toneelstukken en schetsen. Tevens was hij werkzaam als journalist (Het Volk) en radiocommentator (VARA). Hij schreef en sprak gewoonlijk in het Gronings dialect. Hij regisseerde bij de toneelverenigingen Triton en Uni in Winsum.
In april 1947 is voor de regionale omroep een herdenkingsrede uitgesproken door Andries Doornbosch:
'Ik heb Broekema goed gekend en het gekke is dat ik hem niet via het toneel heb ontmoet maar op een vergadering in de stad. Ik weet niet meer of het een vergadering was van de partij [SDAP] waar we beiden bij waren aangesloten of van de VARA. Ik wist toen natuurlijk al dat hij toneelstukken schreef. In de pauze raakten we over het toneel aan de praat en over het schrijven in het algemeen. Het was altijd een genot om het daar met Broekema over te hebben. Het was een gezellig prater, bescheiden in zijn optreden en netjes en eenvoudig. Nooit heb ik gemerkt dat hij zich liet voorstaan op zijn successen. Hij schepte nooit op. Maar hij was wel trots als een stuk van hem succes had en zijn weg vond. 'Ja,' zei hij dan, 'daar schrijf je toch eigenlijk voor. Als je schrijft, wil je het liefst ook gelezen worden. En als je voor het toneel schrijft, wil je ook gespeeld worden'.
Naast een formidabele hoeveelheid toneelstukken schreef hij vanaf de oprichting zijn wekelijkse bijdrage in het 'Volksblad' [een in Groningen verschijnend dagblad, gelieerd aan de SDAP]. Iedere week weer keken de mensen zaterdag naar het vertrouwde hoekje en zeiden: 'Even kijken waar Poere [zijn bijnaam] nu weer over schrijft.'
Broekema, Benjamin. Een verzwegen dood (Amsterdam 2001)
H. Hamburger en J.C. Regtien, Sporen van een joods verleden in Noordwest Groningen (Bedum 1995) 27
Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 40108) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.