Ludwig Otto Blumenthal werkte van 1905 tot zijn ontslag door de Nazi's in 1933 als hoogleraar wiskunde aan de Universiteit (RWTH) van Aken. Van 1906 tot 1938 was hij hoofdredacteur van de "Mathematische Annalen", het meest prestigieuze wiskunde tijdschrift van die tijd. Hij is nog altijd goed bekend bij wiskundigen onder de naam "Otto Blumenthal". In juli 1939 emigreerden hij en zijn vrouw naar Nederland
Ze vonden hun toevlucht in Huize Zuilenveld in Oud-Zuilen bij Utrecht. Daar was een opvanghuis voor geëmigreerde joodse wetenschappers en hun families, mogelijk gemaakt door het "protestantsch hulpcomité voor uitgewekenen om ras en geloof". Toen het huis in beslag werd genomen voor militaire doeleinden in oktober 1939, verhuisden Otto Blumenthal en zijn vrouw naar Delft en later, toen ze gedwongen werden om Delft te verlaten in september 1940, naar Utrecht.
Aangezien Otto Blumenthal geen werkvergunning kreeg, leefden ze vooral van de steun van het 'academisch steunfonds' totdat deze taak werd overgenomen door de Joodse Raad in Amsterdam. Hij werd naar kamp Vught (22 april 1943) en Westerbork (10 mei 1943) gestuurd. In januari 1944 werd hij naar Theresienstadt gedeporteerd. Volgens het archief van Theresienstadt, het Terezín Initiative Institute in Praag, en ooggetuigen stierf Otto Blumenthal daar op 13 November 1944.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Zie tevens een uitgebreide biografie (in het Duits) de website van RWTH-Aachen University.