Biografie

Over Alex Meijler

Alex Meijler was met zijn zuster en grootmoeder ondergedoken op een gastvrij adres in Leiden, bij het gezin van een tramconducteur. De conducteur kende hem en zijn zus omdat ze voor de oorlog iedere dag met de tram naar respectievelijk de HBS en het Gymnasium in Leiden naar school gingen.

Alex Meijler wilde niet rusteloos toezien hoe anderen voor hem hun leven waagden en besloot zelf deel te nemen aan het verzet.

Het werd zijn onderduikgever toen te gevaarlijk. Alex Meijler vond een ander onderduikadres. Daar is hij op 10 maart 1945 gearresteerd. Hij heeft nog geprobeerd te vluchten door de tuindeuren, maar werd gegrepen door de Duitsers die het huis al hadden omsingeld.

Alex Meijler was verloofd met de dochter van een barones. De barones was gekant tegen de verbintenis en heeft volgens de overlevering de arrestatie in beweging gezet.

Na de oorlog is in opdracht van een anoniem gebleven Canadese vlieger, een plaquette gemaakt ter nagedachtenis aan Alex Meijler. De plaquette heeft (op verzoek van de Canadees) een plaats gekregen in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag, dat toen net was geopend. Het kinderziekenhuis is later opgegaan in het Hagaziekenhuis, en het oude onderkomen is afgebroken. De plaquette heeft nog geen nieuwe plaats gekregen.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Alex Meijler was ongehuwd. Hij woonde in Noordwijk. Hij hield zich bezig met hulp aan onderduikers. Op 10 maart 1945 is hij in Leiden opgepakt en in de strafgevangenis Scheveningen (Oranjehotel) opgesloten. Als represaille voor de aanslag op de politiemajoor Tetenburg is hij op 3 april 1945 aan de Lage Oostzeedijk in Rotterdam gefusilleerd.
NIOD, Erelijst Verzet en Koopvaardij, database vervaardigd door J.W. de Leeuw

Alle rechten voorbehouden