Biografie

Over Samuel Mendes da Costa

Samuel Mendes da Costa studeerde geneeskunde in Amsterdam, waar hij op 11 mei 1889 zijn artsexamen aflegde. Hij specialiseerde zich in de dermatologie en venereologie en vestigde zich in Amsterdam. In 1896 werd hij toegelaten als privaatdocent dermatologie en urologie aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Twee jaar later is hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar huid- en geslachtsziekten en in 1918 tot gewoon hoogleraar. In november 1931 kreeg hij op verzoek ontslag.

Samuel Mendes da Costa speelde een prominente rol in de Nederlandsche Vereeniging van Dermatologen, de Nederlandsche Vereeniging tot Hulp aan Lupuslijders en de Nederlandsche Vereeniging ter Bestrijding der Melaatschheid. Hij was Ridder in de orde van den Nederlandschen Leeuw en onder meer (ere)lid van de Société Française de Dermatologie et de Syphiligraphie en van de Rheinisch-Westfälische Dermatologenverein. Hij schreef onder meer het 'Leerboek der dermatologie / Leerboek van de huidziekten en van hare behandeling' en het 'Leerboek der venerische ziekten / Leerboek der geslachtsziekten'. Hij was redacteur van de Acta dermato-venereologica.
J.H. Coppenhagen, Anafiem Gedoe‘iem. Overleden joodse artsen uit Nederland 1940-1945 (Rotterdam 2000) 116-117

Deze persoon was alleenstaand of van deze persoon is geen gezinsverband bekend of kon niet worden gereconstrueerd.

Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 11877) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossieris bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van geroofde effecten of waardepapieren (W-claim, nummer Csp1, Asp2, Asp13,Asp16,Osp18,C129,138,140/1433).