In Het Joodsche Weekblad van mei 1941 is een artikel geplaatst ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van D.M. Sluys. Hij was secretaris van de Nederlands Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam en van het Nederlands- Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK). In het artikel wordt hij de 'hoogste administratieve ambtenaar van het Jodendom in Nederland' genoemd. David Mozes Sluys was getrouwd. Het echtpaar had drie kinderen en drie kleinkinderen. Eén van zijn kinderen werkte voor hem als zijn persoonlijke secretaris.
Volgens het artikel was David Sluys 'de groote man op den achtergrond, die voorstellen voorbereidt, die aan kerkbestuur en kerkeraad en ook het hoogste besturende college van het Kerkgenootschap adviezen en rapporten uitbrengt in de meest verschillende aangelegenheden, die voor gemeente en kerkgenootschap vaak onderhandelingen voert en die eigenlijk de dagelijksche leiding in handen heeft'.
David Sluys promoveerde aan de faculteit der letteren en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift 'De Maccabaeorum libris I et II Questiones'. Hij behaalde aan het Seminarium de de graad van magied, maar hij voelde zich niet aangetrokken tot het geestelijke leiderschap. Hij werd in 1906 secretaris van de joodse gemeente en in 1912 secretaris van het kerkgenootschap. Daarnaast heeft hij veel gepubliceerd over de geschiedenis van de joden in Amsterdam.
Als secretaris had David Sluys veel macht. Hij werd wel 'de dictator van het Meyerplein' genoemd. Uit het artikel in het Joodsche Weekblad: 'En het is ook wel eens gebeurd, dat dr. Sluys naar een klein plaatsje moest, omdat er blijkbaar gegronde klachten waren omtrent het optreden van den parnas, die als alleenheerscher optrad; dr. Sluys kon den man heel gewoon, toen hij de reglementen eens goed doorgekeken had, afzetten. Het gevolg was, dat er weer vrede heerschte in het plaatsje en iedereen zijn zin had, behalve dan de ééne afgezette kerkbestuurder. Maar zoo was het tenminste beter dan omgekeerd.'
David Mozes Sluys was Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was tevens lid van de Joodse Raad.
Het Joodsche Weekblad, 23 mei 1941, 5;
M.H. Gans, Memorboek. Platenatlas van het leven der joden in Nederland van de middeleeuwen tot 1940 (6e bijgewerkte druk; Baarn 1988) 745
Biografie