Biografie

Over Abraham Levij van Dam

Abraham Levij van Dam trouwde op 17 oktober 1929 in Onstwedde met Jette de Jonge. Zij was voor haar huwelijk verpleegster. Het echtpaar had een zoon, René Simon. Het gezin woonde op het adres A 108a, nu Tolberterstraat 61, in Leek.
Abraham Levij van Dam was een zoon van de slager Siemon van Dam en Reintje Levie. De ouders waren arm. Abraham Levij en zijn broer Levie slaagden er door hun inspanningen in aan de wereld van de armoede te ontsnappen. Samen begonnen zij een handel in geiten en bokjes. Ze verzamelden een klein werkkapitaal. In 1916 vroeg Abraham Levij een hinderwetvergunning aan voor de oprichting van een vleesexportfabriek. De vergunning werd hem onder strenge voorwaarden inzake de handhaving van de hygiëne verleend. De fabriek werd gevestigd in de oude boterfabriek in Leek. Naast Abraham Levij waren er drie eigenaren van de fabriek, waaronder de gemeentesecretaris van Leek. Het bedrijf werd ingeschreven onder de naam Exportslagerij Van Dam en Co. Abraham Levij was directeur.
De fabriek werd in januari 1917 geopend. Het bedrijf nam een grote vlucht. In 1921 werd het bedrijf omgezet in de Naamloze Vennootschap Exportslachterij en Vleeswarenfabriek voorheen Van Dam en Co. In 1926 opende het bedrijf een vleeswarenfabriek in Leek.

Abraham Levij van Dam was één van de twee hoogst aangeslagenen in de belastingen in Leek. In 1919 verhuisde het gezin Van Dam naar Nietap, waar ze gingen wonen in het huis waar de arts Maurits Schönfeld had gewoond. De ouders van Abraham Levij van Dam, zijn broer Levie en zijn zuster Berrie woonden bij hem in.
In 1938 liet Abraham Levij van Dam een villa bouwen.
Abraham Levij van Dam maakte geen geheim van zijn rijkdom. Hij liet zich soms door de chauffeur met de auto naar de kapperszaak brengen, een paar minuten lopen van zijn huis. Op de fabriek werd hij gewaardeerd als een harde werker en als een schappelijke baas.
G.J. van Klinken en J.H. de Vey Mestdagh, De joodse gemeenschap in het Groninger Westerkwartier, Peize en Roden (Groningen 1985) 127, 134-137, 154, 254, 263

Abraham Levij van Dam was een zoon van Siemon van Dam en Reintje Levij. Hij was directeur van de exportslagerij 'Van Dam' in Leek.
Toevoeging van een bezoeker van de website


Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Leek. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.