Biografie

Over Alfred Salomon Monas

Alfred Salomon Monas (roepnaam Freddy) werd geboren kort nadat zijn grootouders, tevens de buren van zijn ouders aan de Bosschenstraat in Den Haag, bij een razzia waren opgepakt. Onder deze omstandigheden was de geboorte weinig vreugdevol. Zijn ouders durfden niet onder te duiken met het jonge kind. Eenmaal in Westerbork aangekomen kreeg het gezin uitstel van deportatie, omdat Freddy te jong was om te reizen. In december 1942 mochten zij zelfs weer terug naar Den Haag.
Met een goede vriend werden afspraken gemaakt om Freddy te laten onderduiken. Maar de ouders van Freddy wilden het kind niet achterlaten en besloten het mee te nemen toen zij zich voor de tweede keer moesten melden. Na een verblijf van enkele maanden in Westerbork werden zij naar Auschwitz gedeporteerd waar Freddy en zijn moeder dadelijk na aankomst worden omgebracht. Zijn vader stierf korte tijd later aan uitputting.
B. van Gelder, Freddy Monas. Een terugblik in stille verbijstering (2007). Dit artikel zal in 2008 verschijnen in een bundel over de Haagse woonwijk Het Belgisch Park.