Biografie

Over Samuel Lopes Cardozo

Samuel Lopes Cardozo was een zoon van David Lopes Cardozo en Judik (Judith) Engelander. Hij trouwde in Amsterdam op 4 Januari 1900 met Roosje Hamel, een dochter van Israel Meijer Hamel en Heintje Mozes van der Kar. Het echtpaar kreeg zes kinderen, waarvan Wolf en Julia in Antwerpen zijn geboren. In elk geval is zeker dat Julia de oorlog heeft overleefd.
Van de andere vier kinderen hebben Hendrika en David de oorlog eveneens overleefd: Israel en Barend zijn tijdens de Holocaust om het leven gekomen.
Samuel Lopes Cardozo kwam uit een gezin met meerdere kinderen. Een van zijn broers was Wolf Lopes Cardozo, die gehuwd was met Kate Baruch uit Londen en wiens dochter Margaretha geruime tijd tot 1920 in het gezin van Samuel en Roosje in Amsterdam heeft gewoond.
Samuel Lopes Cardozo was diamantbewerker en woonde het grootste deel van zijn tijd in Antwerpen met zijn gezin. Hij is samen met zijn vrouw Roosje Hamel op 1 September 1942 vanuit Mechelen met Konvooi 7 naar Auschwitz gedeporteerd. Volgens de Antwerpse justitiele overlijdensakte zijn hij en zijn vrouw op 4 September 1942 in Auschwitz overleden.
Zijn laatst bekende adres in Antwerpen was Korte van Ruusbroecstraat 47.
Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Samuel Lopes Cardozo en Antwerps Vreemdelingen Dossier nr. 126436 en het Memoriaal van de Deportatie der Belgische Joden.

Bij vaststelling van de overlijdensdatum van Samuel Lopes Cardozo wordt de officiële Nederlandse datum gehandhaafd. De hier vermelde datum is de juridische overlijdensdatum door het Ministerie van Justitie aangehouden.