Aaltje Boeki was een dochter van Azor Boeki en Johanna Bronkhorst. Zij trouwde in Rotterdam op 25 Juli 1934 met de scheepsmeter Abraham Samuel de Vries uit Brielle, een zoon van Salomon de Vries en Keetje van der Hoek. Op 9 October 1937 werd hun zoon Salomon Azor geboren, die net als zijn ouders in de Sjoa zijn vermoord.
Na ingewoond te hebben in de Hugo de Grootstraat 142c in Rotterdam bij de ouders van Aaltje, hebben zij nog in de Willem Buijtewechstraat 206c gewoond en hun laatst bekende adres was per op 7 November 1940 Schepenstraat 95c in Rotterdam.
Op 3 December 1942 is Aaltje de Vries-Boeki met haar zoon Salomon Azor vanuit Rotterdam afgevoerd naar Kamp Westerbork en op 20 Februari 1943 doorgestuurd naar kamp Vught. Op 8 Juni 1943 zijn beiden met het z.g. Kindertransport vanuit Vught via Westerbork gedeporteerd naar Sobibor en bij aankomst op 11 Juni 1943 onmiddellijk vermoord.
Aaltjes echtgenoot Abraham Samuel de Vries is eveneens op die 3e December 1942 vanuit Rotterdam afgevoerd naar Kamp Westerbork, vanwaar hij op 22 Februari 1943 werd doorgestuurd naar kamp Vught. Vanuit Vught is Abraham Samuel op 20 Mei 1943 tewerk gesteld in het het buitencommando Moerdijk, een “Aussenkommando” van het concentratiekamp Vught aan de haven van Moerdijk, waar hij moest verblijven in barak 2B totdat hij op 6 Juli 1943 werd gedeporteerd naar Sobibor en daar op 9 Juli 1943 bij aankomst werd vermoord.
Aan de haven in Moerdijk was in de Tweede Wereldoorlog een Aussenkommando van concentratiekamp Vught gevestigd. Tussen 26 maart 1943 en eind februari 1944 werden de oude scheepsbarakken aan de Moerdijkse Havenkade gebruikt als Aussenkommando. In deze scheepsbarakken verbleven ongeveer 500 Joden. Zij kwamen te voet aan bij de barakken vanaf Station Lage-Zwaluwe. De Joodse mensen werden ingezet bij het graven van tankvallen in Zuid-Holland en de Westhoek van Noord-Brabant. Ook kwamen er politieke gevangenen naar het kamp in Moerdijk.
Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Azor Boeki; website www.wiewaswie.nl, geboorte en huwelijk van Aaltje Boeki; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Aaltje de Vries-Boeki, Salomon Azor Boeki en Abraham Samuel de Vries; website https://www.tracesofwar.nl/sights/28358/Buitenkamp-Moerdijk.htm en een toevoeging van een bezoeker van de website.