Biografie

Over Maurits Scheffer en zijn familie

Maurits Scheffer was een zoon van Wolf Scheffer en Reine Pachter. Hij trouwde op 11 October 1939 in Amsterdam met Esther Mendes, een dochter van Benjamin Mendes en Heintje Wurms. Het echtpaar kreeg op 11 April 1942 een dochter, Willy Henny Scheffer. Zij werd samen met haar moeder op 14 September 1942 in Auschwitz vermoord.

De vader van Maurits, Wolf Scheffer was koopman van beroep maar overleed al op 25 jarige leeftijd op 20 Augustus 1917 in Amsterdam en werd begraven op de Joodse Begraafplaats in Diemen op 21 Augustus 1917. Maurits' moeder hertrouwde in 1920 met Hartog Bronkorst, van wie zij in 1935 scheidde; in 1941 trouwde zij opnieuw met Andries Pieter Ravestein. Zij overleed in Amsterdam in 1950.

Het gezin van Maurits Scheffer is al op 19 Juli 1942 geregistreerd maar zijn op 9 September 1942 naar Kamp Westerbork gestuurd, vanwaar zij op 11 September gedeporteerd zijn naar Auschwitz. Bij aankomst aldaar op 14 September zijn Maurits' echtgenote Esther Mendes en zijn dochter Willy Henny direct vermoord.

Maurits Scheffer echter werd tewerkgesteld door de Duitsers en kwam terecht in het Zwangarbeitslager für Juden Reigersfeld (Pools: Birawa), gelegen in de provincie Opper Silezië nabij de Poolse plaats Cosel/Kosel. Daar was een mannen- en vrouwenkamp. Uit onderzoek bleek dat Maurits Scheffer op 28 October 1943 daar is gehuwd met de uit Oswieçim afkomstige Hellen Galizer, geboren 4 November 1918 en een dochter van Benzion Galizer en Regina Goldberg. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat Hellen Galizer de oorlog heeft overleefd en na de oorlog in 1946 naar Den Haag is gekomen waar zij beweerde weduwe te zijn van Adolf Hordiner uit het Poolse Sambor. Echter haar huwelijk met Maurits Scheffer in het Arbeitslager Reigersfeld was volgens de Nederlandse wet niet rechtsgeldig. In 1949 kwam zij naar Amsterdam, waar zij in het huwelijk trad met Sebald Kurt Israel uit Buer (Duitsland). Maurits Scheffer echter is uiteindelijk in het Zwangarbeitslager Blechhammer in de regio van Cosel, op 15 October 1944 om het leven gekomen.

De periode van 28 augustus tot 12 december 1942 heette de zogenaamde Cosel-periode, zo geheten omdat uit een aantal transporten met gedeporteerde joden, ook uit België en Frankrijk, op het station Cosel, 80 kilometer ten westen van Auschwitz, volgens de Duitsers voor arbeid geschikte mannen werden uitgeladen, die in de omliggende kampen moesten werken. (bron Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kozle)

Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Maurits Scheffer, Esther Mendes en Reintje Pachter; informatie door het Stadsarchief Amsterdam betreffende het 2e huwelijk van Maurits Scheffer; websites www.wiewaswie.nl, akevoth/mokum/burial permits en www.zoekakten.nl; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van  Maurits Scheffer, Esther Scheffer-Mendes en Willy Henny Scheffer.

 

Alle rechten voorbehouden