Biografie

Over Joseph Gans

Joseph Gans was het 4e kind van Gerson Gans en Dina Rodrigues. Hij was een leerling-monteur en woonde thuis bij zijn ouders in de Lepelstraat 62 III in Amsterdam. Hij was ongehuwd. Vermoedelijk in September 1942 werd Joseph naar kamp Westerbork gestuurd. Vandaar is hij op 5 October 1942 op transport gesteld naar Auschwitz. “Dit transport van 2012 personen bevatte tevens een eerste doorsturing van 10.000 personen uit Joodse werkkampen. 550 personen moesten de trein in Kosel verlaten". Zeer waarschijnlijk behoorde Joseph Gans ook tot de groep van mannen die op het goederenstation van Cosel gedwongen werden uitgeladen, om in de omliggende kampen als dwangarbeider tewerk gesteld te worden. Joseph Gans is uiteindelijk op 31 Mei 1945 in Bergen Belsen om het leven gekomen.

Het transport van 5 October 1942 valt qua datum in de periode tussen 28 Augustus en 12 December 1942, de zogenaamde Cosel/Kosel periode, zo geheten omdat een aantal transporten met gedeporteerde joden, ook uit België en Frankrijk, op het station Cosel, 80 kilometer ten westen van Auschwitz, de volgens de Duitsers voor arbeid geschikte mannen werden uitgeladen, die in de omliggende kampen moesten werken. Zij die hier niet uit de trein werden gehaald werden doorgestuurd naar Auschwitz

In die periode werden werden door de Duitsers ongeveer 9000 mannen uit 39 treinen naar Auschwitz gehaald. Zij waren afkomstig uit Frankrijk en België, en 3500 van hen kwamen met 18 treinen uit Westerbork. Van de 9000 mannen, die in Cosel uit de treinen waren gehaald, overleefden er slechts tussen 700 en 900 de oorlog; van de 3500 Nederlanders 181, waarvan 126 uit het kamp Blechhammer.

Het goederenstation van Cosel, de plek waar de selecties plaatsvonden, is na 1942 niet wezenlijk veranderd. Op 2 september 2016 is door nabestaanden van de slachtoffers daar een monument onthuld.

Over Cosel/Kozel:website https://nl.wikipedia.org/wiki/Kozle

Overige bronnen:Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart Joseph Gans en, Gerson Gans; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Joseph Gans en de website https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Jodentransporten_vanuit_Nederland.

Alle rechten voorbehouden