Biografie

Over Sara Wallinski

Sara Wallinski was de jongste dochter van Max Wallinski en Raatje Waterman. Zij werd geboren in 1933 in Amsterdam en had nog 3 oudere zussen, t.w. Rebecca, Mirjam en Chaja. Haar vader was in 1911 vanuit Kiev naar Amsterdam gekomen en was in 1916 met haar moeder getrouwd. Haar zus Rebecca is echter maar 13 jaar geworden; zij overleed in 1939 en is begraven op de Joodse Begraafplaats in Diemen.

Sara woonde thuis bij haar ouders en zusjes in de IJsselstraat 2 II in Amsterdam. Haar zus Mirjam trouwde in December 1941 met Arnold (Nol) Houtkruijer, en Sara was bruidmeisje. Vier maanden later, in Maart 1942 trouwde haar oudste zus Chaja met een niet-Joodse man; zij kreeg met hem een dochter in 1943 en heeft met haar dochter de Holocaust overleefd.

In 1941 werden alle  Joden geregistreerd bij de Joodse Raad.  Zo ook Sara en de andere leden van het gezin Wallinski. Haar vader Max werd op 29 Juni 1943 afgevoerd naar Westerbork en op 9 Juli 1943 in Sobibor vermoord.  Sara werd pas op 20 Januari 1944, samen met haar moeder naar Westerbork gestuurd, waar zij in barak 67 óók haar opgepakte zus Mirjam teruggevonden heeft. 

Vermoedelijk hebben Mirjam en haar man Arnold, na te zijn opgeroepen voor de “arbeitseisatz”, zich daarvoor niet gemeld. Arnold is in de eerste maanden van 1943 opgepakt en via de gevangenis op de Amstelveenseweg in Amsterdam in Vught terecht gekomen en uiteindelijk via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd waar hij op 21 Mei 1943 is vermoord. Mirjam kwam op 20 Januari 1944 als “strafgeval” in Westerbork in barak 67 terecht. Daar wachtend op verder “straftransport” vond zij daar haar moeder Raatje en zusje Sara terug.

Op 25 Januari werden Sara, haar moeder Raatje Waterman en haar zus Mirjam Houtkruijer op transport gesteld naar Auschwitz, waar zij bij aankomst aldaar op 28 Januari 1944 onmiddellijk werden vermoord.

Bronnen: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Max Wallinski en Sara Wallinski; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Sara Wallinski, Max Wallinski, Raatje Wallinski-Waterman en Mirjam Houtkruijer-Wallinski en Arnold Houtkruijer.

Alle rechten voorbehouden