Biografie

Over Henriette van Pels.

onderwijzeres voor bijzonder lager onderwijs.

Henriette van Pels, geboren 6 Januari 1912 in Rotterdam, was de enige dochter van Mozes van Pels uit Oude Pekela en Rijntje Slagter uit Rotterdam. Henriette had een goede opleiding genoten: gynasium B waarna zij op de  kweekschool haar onderwijsakte L.O. behaalde, met aantekening voor handwerk, gymnastiek en godsdienstonderwijs in de laagste graad en werd werkzaam was als onderwijzeres voor bijzonder lager onderwijs. Zij was ongehuwd.

Henriette’s moeder overleed op 16 December 1927 en werd begraven op de Joodse Begraafplaats Toepad in Rotterdam. Haar vader, Mozes van Pels verhuisde op 15 September 1938 van Rotterdam naar de Charlotte van Bourbonstraat 18 in Den Haag, waar hij op 3 September 1939 is overleden. Ook Mozes van Pels is op de Joodse Begraafplaats Toepad in Rotterdam begraven.

Op 26 April 1933 vertrok Henriette uit Rotterdam naar het Israëlitisch Weeshuis in de Rodenburgerstraat 1 in Leiden en in 1936 verhuisde zij van daar naar Hilversum. Omdat Henriette per 1 Januari 1940 aangesteld was als onderwijzeres op de Herman Elteschool in de Van Ostadestraat 203 in Amsterdam, verhuisde zij begin Januari 1940 vanuit Hilversum naar de Roerstraat 10 II in Amsterdam, van waar zij na drie weken vertrok de Milletstraat 58 III. Op 21 Augustus 1942 keerde zij weer terug naar de Roerstraat 10 II, wat haar laatst bekende adres was.

Wegens haar functie als onderwijzeres was Henriette “gesperrt bis auf weiteres”. Echter zoals het met alle vrijstellingen ging, is ook die van Henriette van Pels vervallen en is zij eind Juni of begin Juli 1943 naar Westerbork afgevoerd. Op 6 Juli is zij op transport gesteld naar Sobibor, waar zij bij aankomst op 9 Juli 1943 onmiddellijk werd vermoord.

Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Mozes van Pels; Gemeente Archief Den Haag, gezinskaart Mozes van Pels en overlijdensakte van Mozes van Pels nr. 1699; website hetstenenarchief.nl, graven Rijntje Slagter en Mozes van Pels;  Stadsarchief Amsterdam, woningkaarten Milletstraat 58 en Roerstraat 10 en archiefkaart van Henriette van Pels en het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Henriette van Pels.

Alle rechten voorbehouden