Biografie

Bij de dood van Jenö Slomovits.

Volgens de registratiekaart van de Joodse Raad blijkt dat Jenö Slomovits 18 September 1942 vanuit Westerbork is gedeporteerd naar “het Oosten”. Dit transport omvatte in totaal 1004 personen, waarvan er 200 in Kozel gedwongen werden de trein te verlaten. Jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar werden tewerkgesteld voor dwangarbeid in de omliggende satellietkampen van Auschwitz. Jenö Slomovits was toen bijna 18 jaar oud. Het is mogelijk dat hij behoorde tot die bewuste groep van  200 gevangenen, maar evengoed kan hij met de ruim 800 andere gedeporteerden verder vervoerd zijn naar Auschwitz, dat daar op 20 September 1942  aankwam.

Wat echter bevreemdt dat er op de registratiekaarten uit de cartotheek van de Joodse Raad bij verschillende leden van de familie Slomovits een aantekening gemaakt is die luidt: “Repatriëring naar Roemenië volgens lijst Expo 24-8-1943”, (niet bij Jenö en bij zijn moeder Perl Feuerwerker) terwijl op alle kaarten óók de deportatiedatum van 18 September 1942 is vermeld. (niet bij de overlevende Elisabeth en Heinrich Slomovits). Omdat er op de kaart van Jenö niets is vermeld over “repatriëring”, kan worden aangenomen dat hij inderdaad op 18 September 1942 vanuit Westerbork op transport gesteld is.

Omdat het er op lijkt dat er na de oorlog in Den Haag géén overlijdensakte is opgemaakt namens het Ministerie van Justitie was in eerste instantie de plaats en datum van overlijden van Jenö Slomovits niet bekend. Uit andere bronnen is kennelijk gebleken dat Jenö in Januari 1943 om het leven is gekomen. Mogelijk is hij eerst nog ergens als dwangarbeider ingezet sinds 18 of 19 Septembe 1942.

Redactie Joods Monument

Alle rechten voorbehouden