Biografie

Over Emanuel Moscou en Elsje Beugeltas.

Emanuel Moscou was één van de acht kinderen van David Moscou en Marianne van de Kar. Zijn vader, geboren in 1857, overleed in Amsterdam in 1923 en is begraven op de Joodse Begraafplaats in Diemen. Op 88-jarige leeftijd werd zijn moeder op 25 Mei 1943 in Westerbork binnengebracht en diezelfde dag nog op transport gesteld naar Sobibor, waar zij bij aankomst op 28 Mei 1943 onmiddellijk werd vermoord.

Emanuel Moscou was roosjesversteller en ook marktkoopman. Hij handelde in ongeregelde goederen. Vanaf 1931 kreeg hij een marktvergunning en stond hij op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam met allerhande manufacturen.

Op 9 April 1913 trouwde hij met de 21-jarige niet-Joodse Geertje Hoffmans, een dochter van Huibertus Johannes Jacobus Hoffmans en Hendrika Waterman en op 29 Augustus 1916 werd hun zoon Emanuel geboren. Het huwelijk hield echter geen stand en eindigde op 31 October 1940 in echtscheiding. Hun zoon Emanuel overleefde de Holocaust en trouwde na de oorlog Schoontje van Beseme.

Op 18 December 1941 hertrouwde Emanuel Moscou met de 53-jarige Elsje Beugeltas. Zij was een dochter van Joseph Beugeltas en Femmetje Borstel en was in 1913 eerder gehuwd met Simon Naarden, van wie zij in 1939 is gescheiden. Elsje Beugeltas kreeg in 1915 een zoon Joseph Naarden die in 1941 huwde met Margaretha van den Elshout. Zij overleefden de Holocaust.

Op 20 April 1943 werden Emanuel Moscou en zijn vrouw Elsje Beugeltas vanaf hun woonadres St. Antoniebreestraat 68 afgevoerd naar Westerbork waar zij moesten verblijven in barak 58. Onmiddellijk werden pogingen ondernomen om aan deportatie te ontkomen omdat Emanuel gemengd gehuwd was geweest. Uit het antwoord van de Expositur van 24 April bleek dat het gemengde huwelijk blijkbaar al eerder ontbonden was waardoor het verzoek onmogelijk was en waardoor verdere stappen geen doel hadden.

Op 27 April werden Emanuel en Elsje op transport gesteld naar Sobibor waar zij beiden bij aankomst op 30 April 1943 onmiddellijk werden vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart David Moscou; archiefkaarten van Marianne van de Kar, Emanuel Moscou (vader), Emanuel Moscou (zoon), Elsje Beugeltas en Joseph Naarden; websites wiewaswie.nl en hetstenenarchief.nl en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Emanuel Moscou en Elsje Beugeltas.
 

Alle rechten voorbehouden