Henri Zonligt, geboren op 21 April 1918 in Amsterdam als de zoon van Levie Zonligt en Naatje de Vries, trouwde op 8 April 1942 in Amsterdam met Rebecca Bont, geboren 13 Augustus 1918 in Amsterdam als dochter van Israel Bont en Betje Granaada.
In eerste instantie woonde Rebecca Bont nog bij haar ouders en broer Izaak Bont thuis in de Retiefstraat 38a-huis in Amsterdam-Oost, maar na haar huwelijk trok zij in bij haar man Henri, die eveneens thuis woonde bij zijn ouders in de Pythagorasstraat 18 huis in het stadsdeel Watergraafsmeer waar Henri’s ouders een pension runden.
Ten tijde van de verplichte registratie van de Joden in Nederland heeft Henri’s vader zijn pension beschreven als “Rusthuis Zonligt”, waarvan hij de “rusthuishouder” was. Henri’s moeder was daar de “directrice” en Henri de “verpleger”. Henri werd door de Joodse Raad “gesperrt wegens functie” net als zijn ouders Levie en Naatje. Zij waren voorlopig vrijgesteld van deportatie. Zijn vrouw, Rebecca Bont, met wie Henri in 1942 huwde, was gewoon "confectie-naaister”, maar kreeg eveneens een “Sperre” wegens de functie van haar echtgenoot.
Henri en Rebecca hadden een oproep gekregen voor de zogenaamde werkverruiming in Duitsland, waar ze kennelijk niet op hebben gereageerd. Zij waren immers “gesperrt" - vrijgesteld van deportatie. Desalniettemin, het gevolg van het niet-reageren was waarschijnlijk, dat ze allemaal op 23 maart 1943 werden gearresteerd, inclusief Henri's ouders Levie en Naatje Zonligt, en werden ingesloten in de strafbarak 66 in Westerbork.
Het is echter gebleken dat de datum van deportatie voor Henri's ouders met twee weken werd uitgesteld. Die werden twee weken nadat Henri en Rebecca op transport gesteld werden op 13 April naar Sobibor gedeporteerd en bij aankomst op 16 April 1943 onmiddellijk vermoord.
Daarentegen werden Henri Zonligt en zijn vrouw Rebecca Bont al een week na aankomst in Westerbork op 30 Maart met een zogenaamd "straftransport" naar Sobibor gedeporteerd, waar zij bij aankomst daar op 2 april 1943 onmiddellijk werden vermoord.
Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Levie Zonligt en archiefkaarten van Levie Zonligt, Henri Zonligt en Rebecca Bont; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Henri Zonligt en Rebbecca Zonligt-Bont, Levie Zonligt, Naatje Zonligt-de Vries,; transportlijsten van 30 Maart 1943 vanuit Westerbork en de transportlijst met gewijzigde deportatiedatum voor Levie Zonligt en Naatje Zonligt-de Vries en de wikipedia-website Jodentransporten vanuit Nederland